Skip to main content

Queer op Startblok

By 11-10-2017november 14th, 2017Blog

Vrijheid om jezelf te zijn is voor Startblok enorm belangrijk. De vrijheid van seksualiteit en gender expressie hoort daar ook bij! Om dit meer vorm te geven zette ik (Louise Barendregt) samen met Jean-Pierre Fisher een queer community in Startblok op. Nu werken wij hard om deze community dichtbij elkaar te krijgen en te vergroten.

Queer?! Huh?!

Tegenwoordig komt de term queer steeds vaker voorbij op (sociale) media, tv, posters etc. Ook op Startblok gebruiken wij deze term voor het opbouwen van een community voor mensen die onder de queer-groep vallen. Maar wat betekent het eigenlijk? Om inclusiviteit te vergroten in het gesprek over diversiteit wordt de term queer gebruikt in plaats van LGBTQI+*. Met queer wordt iedereen bedoeld die zich niet als hetero en/of cis-gender* identificeert. Onderaan heb ik een korte uitleg geschreven bij alle termen met een sterretje (*) die je misschien vreemd zijn!

Queer community

Niet iedereen op Startblok is even comfortabel met diens *seksualiteit en/of genderidentiteit*. Daarom leggen wij in onze queer community nadruk op het ontstaan van vriendschappen en vertrouwensbanden. Dit kan de drempel naar zelfacceptatie extreem verlagen. Daarnaast is het essentieel dat de jongeren binnen de community bewust worden dat ze niet alleen zijn en dat er niets mis met hen is. Dit is al een hele stap naar het gelukkig worden (en zijn!) met jezelf en daarmee ook je seksualiteit en genderidentiteit.

Educatie en begrip

Een gebrek aan kennis over seksualiteit en genderidentiteit kan leiden tot onbegrip, angst en geweld. Binnen startblok merken we dat zowel de Nederlandse jongeren als de statushouders nog veel te leren hebben als het op seksualiteit en gender aankomt. Op een leuke, interessante en educatieve manier proberen we niet-queers te betrekken bij evenementen waar queer-zaken aan bod komen. Ons eerste evenement ter voorbereiding van de Amsterdam Pride, “What about Pride?” was al een succes met een gemengde en goede opkomst!

En nu?!

Samen met de leden van onze community kijken we waarnaar behoefte is en naar de input die iedereen heeft. Door middel van evenementen en activiteiten proberen we zoveel mogelijk awareness en kennis te verspreiden. Dit doen we gelukkig niet alleen! Samen met partijen en organisatie als COC Amsterdam, Pink Nieuw-West en de Gemeente Amsterdam brengen we op een duidelijke en leuke manier queer zaken onder de aandacht.

We willen blijven groeien en leren en zijn dus altijd op zoek naar nieuwe partners, initiatieven, ideeën en nieuwe leden voor onze community. Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons via info@startblok.amsterdam en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

 

**** Definities:

Cis-gendered  – Iemand waarvan de toegewezen gender bij geboorte overeen komt met de hoe diegene zich identificeert. Dus als de dokter bij geboorte aangeeft dit is een meisje en die persoon identificeert zich geduurde het hele leven als meisje/vrouw dan is deze persoon cis-gender.

Die/Diens – Een genderneutraal voornaamwoord wat gebruikt kan worden in plaats van hij/zij. Wordt door veel genderqueer/gender non-binaire mensen gebruikt.

Genderidentiteit – Dit wijst op het gender waarmee iemand zich identificeert zoals man, vrouw, genderqueer of genderfluid.

LHBTQI+ – Lesbisch, Homo, Biseksueel, Queer/Questioning, Intersex, en de + staat voor alle andere niet hetero en cis-gender mensen. Deze afkorting verandert vaak doordat er letters bijkomen om het rijtje inclusiever te maken.