Vragen over de aanmeld- en selectieprocedure

Wanneer kom ik in aanmerking voor een woonruimte?

  • Je bent tussen de 18 t/m 27 jaar oud.
  • Je bent aangemeld bij Woningnet of Studentenwoningweb (inschrijftijd niet belangrijk, inschrijven bij aanvang is nog mogelijk).
  •  Je bent maatschappelijk betrokken en wordt enthousiast van het idee achter het Startblok.
  • Je bent student (MBO/HBO/WO), werkt al of bent op zoek naar werk en kunt aantonen dat je niet meer dan € 35.739,- bruto per jaar verdient.
  • Je bent geselecteerd op basis van je motivatie. Er geldt een aanmeld- en selectieprocedure voor het Startblok, lees hier verder.

Mag ik iemand meenemen naar de infobijeenkomst?

Kom liever in je eentje, gezien de beperkte beschikbare ruimte op de locatie van de infobijeenkomst. Ook willen we graag iedereen kunnen rondleiden en vragen kunnen beantwoorden, als er veel meer mensen komen wordt dit lastig. Wil je toch graag iemand meenemen? Vraag dan eerst even toestemming, dan kijken wij of er nog ruimte voor is.

Waarom is er een selectieprocedure?

Het Startblok is een woonproject bedoeld voor jongeren, waarvan de helft jonge vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen en de helft jongeren uit Nederland. In het project staat het creëren van sociale samenhang tussen alle jongeren en het bouwen van een community voorop. Daarnaast zoeken we jongeren die actief iets willen bijdragen aan het project, misschien wel in een rol als beheerder of in het klusteam, door een activiteit te organiseren of gewoon door een goede buur te zijn. Om deze ambities waar te kunnen maken gaan we op zoek naar geschikte bewoners, die we selecteren door middel van een motivatiebrief. Meer info over deze opdracht krijg je op de infobijeenkomst. Je kunt alleen een motivatiebrief inleveren als je aanwezig bent geweest op een van de infobijeenkomsten.

Vragen over het huurcontract, kosten, zaken die je zelf moet regelen

Waarom moet ik me inschrijven voor Woningnet?

Het Startblok Riekerhaven is een begin. Je woont er tijdelijk (maximaal 5 jaar). Om vervolghuisvesting mogelijk te maken in een andere sociale huurwoning in Amsterdam is inschrijving bij Woningnet verplicht. Wanneer je een contact tekent bij Startblok, blijf je wachttijd opbouwen.

Inschrijven doe je via de website van Woningnet.

Hoe lang kan ik in het Startblok wonen?

Je kunt maximaal vijf jaar in het Startblok een woning huren. Daarna maak je weer plek voor andere starters die op hun beurt een kans krijgen om aan de community bij te dragen en hun rugzak met ervaringen en kennis te vullen!

Is er een minimale huurperiode?

Er is geen minimale huurperiode. Je kunt je huurcontract dus te allen tijde opzeggen, rekening houdend met de opzegtermijn.

Wat is de opzegtermijn?

Je huurovereenkomst opzeggen gebeurt altijd via De Key.

Wat valt er onder de servicekosten?

Onder de servicekosten vallen onder meer de kosten voor de verwarming, elektriciteit, water en internet.

Moet ik een borg betalen?

Ja, je betaalt bij aanvang één maand kale huur (dus zonder de servicekosten) als borg. Hierover wordt geen rente vergoed.

Overige kosten waar ik rekening mee moet houden?

Bij het afsluiten van het huurcontract betaal je eenmalig €41 administratiekosten.

Daarnaast betaal je als huurder van een studio en inwoner van Amsterdam aan de gemeente belasting voor de rioolwaterzuivering en de vuilafvoer (afvalstoffenheffing). Je kunt hier kwijtschelding voor aanvragen vanwege je lage inkomen. Je moet dit zelf regelen wanneer je een dergelijke gemeentelijke belastingaanslag met de post ontvangt. Hoe je dit kunt doen staat op de aanslag van de gemeente vermeld.

Wanneer je een kamer huurt in een van de appartementen, krijgt de verhuurder (de Key) de aanslag rioolwaterzuivering en de vuilafvoer (afvalstoffenheffing) en betaal je de kosten van deze aanslag maandelijks in de servicekosten. De verhuurder kan geen vrijstelling aanvragen en dus komen de huurders helaas ook niet voor kwijtschelding in aanmerking.

Mag ik onderverhuren als ik bijvoorbeeld op reis wil?

Bij De Key mag je huisbewaring (vergelijkbaar met onderverhuren) aanvragen, wanneer je dit vooraf aanvraagt. Je zoekt hiervoor zelf een geschikt persoon en doet een verzoek via De Key. Vervolgens vindt er een intakegesprek plaats met de beheerder huurzaken, de huurder en de onderhuurder. Degene die je ‘huis bewaart’ moet altijd eerst worden goedgekeurd, omdat de persoon die je voordraagt wel de principes van het Startblok moet omarmen.

Moet ik een inboedelverzekering afsluiten?

Ja, volgens het huurcontract ben je verplicht een inboedelverzekering af te sluiten. Dit moet je zelf regelen.

Kan ik huurtoeslag krijgen?

Voor de kamers in de drie- of vierkamerappartementen is het niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. Je deelt je huis namelijk met anderen.

Voor de studio’s is het wel mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. Meer over de voorwaarden om huurtoeslag aan te vragen lees je hier.

Een voorbeeld:

De kale huur van een studio bedraagt €400, de bijkomende servicekosten zijn €110. De rekenhuur voor huurtoeslag van een studio is  €409. Dit is de kale huurprijs  + 3 subsidiabele servicekosten (€ 9). Met deze huur ontvangt een huurder van 18 jaar of ouder € 177 huurtoeslag en zijn de totale woonlasten €333 per maand.

Alle bedragen zijn afgerond. Kleine wijzigingen voorbehouden.

Vragen over de woonruimtes

Welke woonruimtes zijn er?

Het Startblok bestaat uit 9 woonblokken met 102 kamers van gemiddeld 14m2 (verdeeld over 3- en 4-kamerappartmenten) en 483 studio’s van 23m2. Meer informatie vind je hier.

Wat zijn de prijzen?

De huurprijzen van de woningen vind je hier.

Hoe zit het met elektra?

In je woning heb je verschillende stroompunten met een normale spanning. Bij het keukenblok in de studio’s zijn twee stroompunten, waar je een kleine tweepits elektrische kookplaat en een magnetron of koelkast op aan kunt sluiten.

Het is niet toegestaan om wasmachines of drogers te plaatsen in de studio’s, want er is niet voldoende vermogen om deze hier aan te sluiten.

Bij het keukenblok in de appartementen is een Perilexaansluiting aanwezig, hier kan een grotere vierpits elektrische kookplaat of oven op worden aangesloten.

Naast de badkamer zit in elke woning een meterkast, met daarin een aantal groepen en een aardlekschakelaar.

Hoe zit het met internet?

Alle woningen zijn voorzien van een internetaansluiting in de muur met werkend internet, dit zit in de servicekosten. De studio’s hebben allemaal een eigen internetaansluiting waarop verbinding met het internet kan worden gemaakt via een kabel. Je kunt eventueel zelf een router aanschaffen en aansluiten zodat je ook draadloos internet hebt.

De volgende router wordt aanbevolen om te gebruiken: TP-Link type TL-WR841N. Deze is onder andere te koop bij Paradigit en Wehkamp. De prijs van deze router ligt rond de € 20,-.

De gedeelde appartementen hebben ook elk één internetaansluiting in de gezamenlijke woonkamer waarop al wel een router is aangesloten, vanuit hier kun je in de kamers draadloos internet ontvangen. De kamers hebben geen eigen internetaansluiting.

De gemeenschappelijke woonkamers worden elk voorzien van een internetaansluiting met een router, zodat ook hier draadloos internet is.

De twee buitenterreinen worden voorzien van Wi-Fi zodat ook op deze terreinen draadloos internet is. De capaciteit en de snelheid is hier meer afhankelijk van het wisselende aantal gebruikers en aard van het gebruik.

Is er een tv-aansluiting aanwezig in mijn kamer/studio?

Nee, er is geen tv-aansluiting in de woningen aanwezig. Tv kan worden gekeken via Digitenne van KPN. Dit moet je zelf aanvragen en betalen. Er mogen geen schotelantennes worden opgehangen.

Zijn de woonruimtes gemeubileerd en/of gestoffeerd?

Nee, de woonruimtes zijn in principe helemaal kaal en moeten door de huurders zelf gestoffeerd en gemeubileerd worden.

Mag ik mijn kamer verven en/of boren in de muren?

Ja, je mag je woning aan de binnenkant zelf verven. De kunststof kozijnen van de ramen mag je niet verven. Ook de keukenkastjes en de deuren mogen niet geverfd worden. De kleur mag je zelf bepalen, mits het door een opvolgende huurder in één keer dekkend kan worden overgeschilderd.

Ga je verhuizen dan moet je je woonruimte schoon, heel en leeg opleveren. Dit wordt gecontroleerd. Als er iets stuk gaat tijdens je bewoning, moet je dit direct melden bij De Key, zodat dit gelijk kan worden gerepareerd of vervangen. Meld dit dus niet pas bij vertrek. De kosten van het herstel van de schade die je zelf hebt aangericht, en die je niet hebt hersteld, worden met de borg verrekend.

Mag ik een huisdier houden?

Het is toegestaan om kleine huisdieren te houden in je eigen woonruimte, nadat je hier toestemming voor hebt gekregen.

Huisdieren mogen niet in gemeenschappelijke ruimtes en je bent zelf verantwoordelijk voor je huisdier. Bij overlast dient een huisdier binnen 24 uur een nieuw thuis te krijgen.

Mag ik samenwonen?

Nee, samenwonen is in het Startblok niet toegestaan.

Mag ik zelf de woonruimte kiezen?

In het Startblok komen circa 283 Nederlandse jongeren en 282 statushouders te wonen. Ons doel is om samen een community te bouwen waar sociale samenhang voorop staat. Om deze ambitie waar te kunnen maken laten wij de aanstaande bewoners niet zelf de (plek van de) woonruimte kiezen, maar delen wij iedereen in. Op deze manier kunnen we alle doelgroepen goed mixen en houden we zelf de diversiteit van de woongroepen in de hand.

Waar mag ik roken?

Er mag alleen buiten gerookt worden, of in je eigen woning en met de deur dicht. Andere huisgenoten van de gang mogen daar geen last van hebben. Er mag dus niet gerookt worden in de trappenhuizen, de gangen en de gemeenschappelijke ruimtes.

Vragen over zelfbeheer en zelforganisatie

Wat is er straks allemaal te doen?

Ben je geselecteerd als bewoner en heb je een intentieverklaring ontvangen? Dan ben je welkom op de 4 introductiedagen die voor alle 585 bewoners worden georganiseerd! Deze dagen vinden waarschijnlijk ergens in april/mei plaats.

Wanneer je de sleutels mag ophalen is er vervolgens een feestelijke ontmoeting met jouw woongroep, zodat je iedereen meteen kunt leren kennen.

In september is er een groot welkomstfestival! Hierover hoor je later meer.

Verder is er natuurlijk alle ruimte om zelf dingen te organiseren, lees daar hier meer over. Alle activiteiten zijn straks ook op deze website terug te vinden onder Nieuws / Activiteiten.

Hoe solliciteer ik voor een functie in het zelfbeheer?

In eerste instantie kun je in de motivatiebrief aangeven waar je interesse in hebt. Deze opdracht krijg je mee op een van de informatiebijeenkomsten. Je kunt ook solliciteren door te reageren op een van onze vacatures. Voorwaarde is dan wel dat je (aankomende) bewoner bent van het Startblok.

Staan hier geen vacatures online? Dan ben je ook altijd welkom om een open sollicitatie op te sturen. We kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden.

Wat zijn de vergoedingen voor het zelfbeheer?

Wanneer je een functie als projectmaker, technisch beheerder, beheerder huurzaken of beheerder PR, communicatie & maatschappelijke invulling uitvoert, ontvang je een bruto uurloon voor je werkzaamheden. Dit uurloon is afhankelijk van je leeftijd en ligt tussen de €9 en €11 bruto per uur. Ook het klusteam en het terreinteam ontvangt een uurloon.

De gangmakers ontvangen een vaste maandelijkse vergoeding.

Zet je een commissie op, organiseer je een activiteit of word je maatje? Deze activiteiten zijn op vrijwillige basis, hiervoor ontvang je dus geen vergoeding in de vorm van loon. Je krijgt er natuurlijk wel een heleboel ervaringen en vriendschappen voor terug!

Moet ik verplicht iets doen in het Startblok?

Nee, maar we zijn wel op zoek naar goede huurders die maatschappelijk betrokken zijn. Het zou geweldig zijn als een aantal bewoners zelf het project gaan beheren en zelf dingen gaan organiseren. Maar dit hoeft niet iedereen te zijn. Een actieve houding en openstaan voor anderen is wel echt een must.

Vragen over (wonen met) statushouders

Wat is een statushouder?

Statushouders zijn vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning.

Geldt er een selectieproces voor de statushouders?

Ja, we zoeken jonge alleenstaande statushouders tot en met 27 jaar. Daarbij wordt gezorgd voor een goede mix, hiervoor kijken we naar de opleiding die zij hebben gevolgd en of zij Engels of Nederlands spreken. Ook proberen we een zo goed mogelijke mix van mannen en vrouwen te realiseren. Waarschijnlijk zullen er in verhouding meer jonge mannen dan vrouwen zijn om de simpele reden dat onder alleenstaande jonge vluchtelingen meer jonge mannen zitten.

Waar komen de statushouders vandaan?

De statushouders die in het Startblok gaan wonen komen overal vandaan, maar voornamelijk uit Syrië of Eritrea.

Wat voor begeleiding krijgen de statushouders?

De statushouders worden gedurende 3,5 jaar begeleid door professionals van stichting Vluchtelingenwerk. Om hen verder zo goed mogelijk voor te bereiden op hun nieuwe leven in Amsterdam, volgen bijna alle statushouders gedurende de eerste 3 maanden, vier dagdelen per week, een Taal- en Oriëntatieprogramma voor Vluchtelingen. Na het Taal- en Oriëntatieprogramma voor Vluchtelingen volgen statushouders een inburgeringscursus.

Kunnen de statushouders allemaal Engels?

Een gedeelte spreekt goed Engels, maar er komen ook statushouders die beperkt Engels spreken of alleen hun moedertaal. Om een goede start te maken in Amsterdam is het belangrijk dat alle jongeren zo snel mogelijk Nederlands leren. Je kunt de statushouders daarbij helpen door zo veel mogelijk in het Nederlands met hen te spreken.

Gelden er andere regels voor de statushouders?

Nee, in het Startblok gelden voor iedereen dezelfde regels. Dat betekent ook dat iedereen samen verantwoordelijk is voor het beheer en dat iedereen ervoor zorgt dat het Startblok een leuke en veilige plek is om te wonen. De statushouders krijgen daarom ook zoveel mogelijk een evengrote rol in het zelfbeheer als de jongeren uit Nederland.

Wat wordt er van mij verwacht m.b.t. het helpen van de statushouders?

We verplichten je tot niks, maar je kunt op verschillende manieren helpen. Door een maatje van een statushouder te worden kan je hen wegwijs maken, lees hier meer over het maatjesproject. Zo is het voor de statushouders enorm belangrijk om zo snel mogelijk Nederlands te leren. Door zo veel mogelijk Nederlands met hen te praten halen zij hun Nederlandse kennis op. Verder is het natuurlijk goed als je een statushouder wat vertelt over hoe dingen hier geregeld zijn of hen helpt bij vragen hierover. Verken samen de buurt en de stad en/of organiseer samen activiteiten op het complex.

Vragen over de verhuurder en initiatiefnemers

Wat is de rol van De Key?

Woonstichting De Key is de eigenaar van Startblok Riekerhaven. Je tekent dus een huurcontract van De Key en betaalt de huur aan hen. In eerste instantie zijn de zelfbeheerders op Startblok voor bewoners het aanspreekpunt. Wanneer je een melding maakt voor bijvoorbeeld een verzoek voor een reparatie, een goed idee wilt melden of je huur wilt opzeggen, dan doe je dit via systemen van De Key. Ook voor financiële zaken, is De Key je aanspreekpunt.

“Het ontwerp van de gebouwen en het buitenterrein is er sterk op gericht het contact tussen mensen te bevorderen.”

Isabel (24), panellid

 Word bewoner van het Startblok