Op het voormalig sportcomplex Riekerhaven heeft woonstichting De Key in samenwerking met gemeente Amsterdam en Socius Wonen Startblok Riekerhaven ontwikkeld. Startblok is een woonproject bedoeld voor jonge statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) en Nederlandse jongeren. Op deze plek, aan de ring A10 in Amsterdam Nieuw-West, wonen zij tijdelijk en bouwen ze samen aan de toekomst.

Een bijzonder woonproject

Het Startblok bestaat uit 565 wooneenheden, waarvan 463 studio’s en 102 kamers. De eerste bewoners ontvingen op 1 juli 2016 de sleutel van hun woning op Startblok. De meeste woningen zijn zelfstandig met eigen keuken, badkamer en toilet en hebben een woonoppervlakte van ongeveer 23 m2. Daarnaast is er per gang een gezamenlijke woonkamer en is er veel buitenruimte met groen!

Springplank voor iedereen

Het doel van het Startblok is niet alleen het huisvesten van jongeren. Het is vooral het geven van een goede start aan alle bewoners: of het nu jongeren zijn uit Nederland of jongeren die hun eigen land hebben moeten ontvluchten. Het Startblok biedt werkende jongeren, studenten en net afgestudeerden in Amsterdam een springplank het ‘echte leven’ in en helpt de bewoner die net in Nederland is aangekomen juist snel de weg te vinden in de Amsterdamse samenleving.

Voor wie is het Startblok?

“Mensen die vooroordelen hebben over vluchtelingen, die nodig ik bij dezen uit om een keer langs te komen. Kom eens kijken hoe het echt gaat op individueel niveau, in plaats van te blijven generaliseren.”

Remco, bewoner

Word bewoner van het Startblok