Skip to main content

Startblok Riekerhaven is een sociaal woonproject dat werd ontwikkeld door de Key in samenwerking met gemeente Amsterdam en Socius Wonen. Op 1 juli 2016 ontvingen de eerste bewoners de sleutels van hun woning op Startblok.

Op ons sociale woonproject staat het creëren van een community voorop en dit doe je natuurlijk samen. Op het Startblok krijgen bewoners de mogelijkheid om hun woonomgeving zelf te beheren. Ieder aspect van het Startblok biedt ruimte voor inzet en initiatief van de bewoners. Dit noemen wij zelfbeheer: alles wat door bewoners kan worden georganiseerd, wordt door bewoners georganiseerd.

Een voorbeeld van het zelf kunnen beheren van je woonomgeving is het zelfbeheerteam.

Ruimte om elkaar te ontmoeten

Het Startblok bestaat uit 405 woonplekken verdeeld over 22 gangen. De meeste gangen hebben een gezamenlijke woonkamer. Elke gang heeft één of twee gangmakers. Zij motiveren bewoners op hun gang om goed voor hun woonplek te zorgen en met elkaar activiteiten te organiseren. Verder zijn zij aanspreekpunt voor bewoners die ergens hulp bij nodig hebben. Op het buitenterrein vind je grote (sport)velden en een clubhuis. De bewoners bouwden zelf nog een barbecue plaats, zwembad, moestuinen en een kampvuurplek. Alle ruimtes zijn zo ingericht, dat je elkaar kunt ontmoeten en activiteiten kunt organiseren. Bewoners kunnen ook bij stichting Startblok Actief!, bestuurd door bewoners, terecht voor budget en ondersteuning bij het organiseren van activiteiten.

Word bewoner van het Startblok