Skip to main content

Startblokker Priscilla maakt de lekkerste koffies

By 20-01-2021november 24th, 2021Bewoners

‘s Morgens, wanneer het buiten nog donker is en een groot deel van de stad nog slaapt, opent Priscilla de deuren van de Coffee Company waar ze al 5 jaar werkt. De typische geur van ongemalen koffie komt haar tegemoet. Ze verwarmt de oven voor en vult een bakplaat met croissants en koekjes. Wanneer alles in de oven zit, zet ze de taarten en wraps in de vitrine. Dan is het tijd om de koffie te testen. Zorgvuldig weegt ze de koffie en laat het apparaat doorlopen. Wanneer alle voorbereidingen klaar zijn, heeft de winkel zich gevuld met de heerlijke geur van verse koffie en croissants. De eerste klant komt binnen en Priscilla loopt naar de kassa. ‘’Goedemorgen, wat kan ik voor u doen?’’,vraagt ze met een lach. 

Werken als barista

Priscilla (24) is inmiddels al 5 jaar barista bij de Coffee Company. Haar huisgenote werkte al als barista en raadde Priscilla aan om ook te solliciteren. ‘’Ik werkte toen bij de Albert Heijn en wilde iets anders proberen. Ik heb online gesolliciteerd en binnen een week werd ik aangenomen.’’ De overgang van werken in een supermarkt naar een baantje in de horeca was even wennen. Waar ze zich bij de Albert Heijn focuste op vakkenvullen en meer voor zichzelf werkte, moest ze als barista juist veel bezig zijn met de klanten. Ook het zetten van de koffie was lastiger dan ze had verwacht. ‘’Er zijn veel verschillende stappen die je moet zetten bij het maken van één koffie. Dit was lastig in het begin, maar op een gegeven moment werkte ik 5 dagen per week. Ik had toen alles wel geleerd en ging me meer focussen op de klanten. Willen ze alleen snel een koffie of komen ze juist voor een gesprek? Dat was het moment dat ik dacht: hier zou ik de komende paar jaar nog wel willen werken.’’ 

Interessante gesprekken & havermelk 

Het leukste aan haar baan als barista vindt ze de spontane interacties met klanten. Zo kwam ze er een keer achter dat een vaste klant net als zij in de zomer naar Japan was geweest. ‘’We hebben daar toen echt een half uur over staan praten, terwijl ik koffie voor anderen aan het maken was. Sommige mensen vertellen ook hun hele levensverhaal. Het is super interessant om te horen wat mensen allemaal meemaken in hun dagelijkse leven.’’ Priscilla drinkt op dit moment het liefst flat whites met havermelk en dit is tevens haar favoriete koffie om te maken. ‘’In havermelk zit minder vet dan in koemelk, waardoor het schuim wat waterig is. Het is dus moeilijker om met havermelk een mooie latte art te maken. Het is nog steeds een uitdaging en dat maakt het leuk.’’  

Corona

Door de huidige corona maatregelen kunnen klanten niet meer rustig op het terras hun koffie drinken. Gelukkig is de Coffee Company nog wel open voor take away. Dat is even wennen voor de klanten, maar ook voor de barista’s. Zo komt er nog maar 40% van de vaste klanten koffie halen. ‘’Ik mis hen, zij waren juist de mensen met wie ik vaak persoonlijke gesprekken had en met wie ik een band heb opgebouwd.’’ Tijdens de lockdown komen de mensen vaak koffie halen om even weg te kunnen zijn van het leven thuis. ‘’Ik merk dat veel klanten op zoek zijn naar een gesprek. Ze stellen bijvoorbeeld vragen over de koffie of vertellen over hoe ze zelf thuis koffie maken. Ik vind het leuk om op deze manier nieuwe klanten te leren kennen die, wanneer het weer kan, misschien wel een koffietje op ons terras komen drinken in plaats van snel een koffie to go halen.’’ 

Talenknobbel 

Naast haar baan als barista studeert Priscilla Internationaal en Europees recht in Den Haag. In haar vrije tijd voetbalt ze veel en ze heeft een liefde voor talen. Ze spreekt vloeiend Nederlands, Engels en Spaans en verstaat een beetje Frans en Koreaans. Dit jaar begon Priscilla met het leren van Japans. ‘’Anderhalf jaar geleden maakte ik een reis naar Japan en werd meteen verliefd op het land. Ik wil graag teruggaan, maar ik wil dan wel met de mensen kunnen communiceren. Tijdens mijn eerste reis kon ik niet goed met de locals communiceren vanwege de taalbarrière, dat vond ik heel jammer.’’ Momenteel leert Priscilla de taal vooral uit boeken, via apps en door het kijken naar Japanse series. ‘’De series kijk ik vooral om de spreektaal te leren. In de toekomst wil ik graag een echte cursus Japans gaan volgen.’’ 

Startblok Riekerhaven 

Priscilla woont nu 1 jaar op Startblok. Een goede vriendin zocht naar een nieuwe huisgenote en zo kwam Priscilla hier terecht. Wat haar vooral aanspreekt aan het project is de mix tussen alle talen en culturen. ‘’Ik vind het leuk om talen te leren, maar ook om mijn taal aan anderen te leren. Vanwege corona was het lastig om gezellige avonden te plannen, maar ik heb in de wandelgangen wel contact gehad met mijn buren. Door een simpele ‘’Hallo’’ en ‘’Hoe gaat het?’’ ontstaat er een leuk gesprek.’’