Skip to main content

Startblokker Laura zit bij de laatste 15 van Miss World Nederland

By 11-11-2020november 24th, 2021Bewoners
Miss World Nederland kandidate Startblok

Laura (24) woont sinds juli op Startblok Riekerhaven. In augustus nam zij deel aan de eerste ronde van de Miss World Nederland verkiezingen en zit inmiddels bij de laatste 15 kandidaten! 

Miss World Verkiezingen 

Laura werd via Instagram gescout om mee te doen aan de Miss World Nederland verkiezing. ‘’Wat me vooral aansprak aan deze verkiezingen is dat ik mijn vrouwelijkheid kan uiten door middel van bijvoorbeeld mooie jurken en fotoshoots en me tegelijkertijd kan inzetten voor belangrijke maatschappelijke thema’s.’’ Er heerst nog altijd een vooroordeel over missverkiezingen.  Wanneer ik vertel dat ik aan de Miss World verkiezing mee doe zijn mensen soms verbaasd. Ze associëren missverkiezingen met oppervlakkigheid, terwijl ze mij niet als oppervlakkig ervaren. Ik leg deze mensen dan uit dat het juist ook om de diepgang en je maatschappelijke betrokkenheid gaat.’’  

Het traject 

De verkiezingen zijn begonnen in augustus en duren tot maart volgend jaar. De Miss World kandidaten krijgen elke week trainingen en challenges. Zo krijgen ze presentatietrainingen, doen ze sport challenges en zetten ze een eigen maatschappelijk project op. ‘’Een ander onderdeel is de Head to Head challenge. Hierin krijg je bijvoorbeeld vragen over politiek, vrouwenrechten, educatie en hoe jij aankijkt tegen maatschappelijke kwesties.’’ 

We zijn nu 4 maanden verder en onze Laura heeft het al tot de laatste 15 kandidaten weten te schoppen. Uiteindelijk wordt één vrouw Miss World Nederland. Zij gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale verkiezingen in Argentinië. ‘’Als je de internationale Miss World verkiezingen wint, word je een goodwill ambassador. Je gaat dan een jaar in Londen wonen en werkt bijvoorbeeld samen met de Verenigde Naties. Ook ga je je ‘Beauty with a purpose project’ internationaal uitwerken.’’  

Beauty with a purpose 

In dit onderdeel van de Miss World verkiezing zet je zelf een project op waarin je je inzet voor een maatschappelijk probleem. Laura’s project gaat over genderongelijkheid op de arbeidsmarkt voor vrouwen. ‘’Ik heb hiervoor gekozen, omdat die ongelijkheid op de arbeidsmarkt nog sterk aanwezig is. 12% van alle bestuurders in Nederland is vrouw, dat is natuurlijk veel te weinig. Ik wil zelf later ook graag een bestuursfunctie. Daarbij is Miss World door vrouwen, voor vrouwen. Ik vind dit thema dus ook goed binnen de verkiezing passen.’’  

Grote voorbeeld

Corry Tendeloo zorgde er in 1950 voor dat vrouwen mochten blijven werken na het huwelijk. Een jaar later kreeg ze het voor elkaar dat vrouwen na het huwelijk handelsbekwaam bleven. ‘’Zij is een van mijn grote voorbeelden. Corry was een van de weinige vrouwen in de Tweede kamer. Je hoort niet veel over haar, maar ze heeft ontzettend veel gedaan om de positie van vrouwen te verbeteren.’’ 

Liefde voor andere culturen

Na het afronden van de havo woonde Laura een jaar lang in Brazilië. ‘Ik wilde niet meteen gaan studeren en besloot een highschool year te doen’. Haar school was lid van de Rotary, een bedrijf dat high school years faciliteert en de helft van de kosten sponsort. ‘‘Eerst wilde ik naar Amerika, maar ze raadden me aan een land te kiezen waar ik zelf niet zo snel naartoe zou gaan en waar ik de taal niet spreek. Als kind vond ik Brazilië altijd al interessant, dus koos ik voor dat land.’’ Zo spendeerde Laura een jaar in Araxá, een dorp in het binnenland van Brazilië. Hierdoor spreekt zij nu vloeiend Portugees. 

Ook in haar studie is ze veel bezig met andere culturen. Na het afronden van haar HBO Rechten, volgt Laura nu de premaster Culture Organisation and Management. ‘’Vooral het intercultureel communiceren vind ik interessant. Hoe ga je met de cultuurverschillen binnen verschillende landen om?’’. 

Startblok 

Laura woont nu bijna een half jaar op Startblok. Van een bewoonster hoorde zij over dit project. ‘’Vooral het internationale aspect sprak me erg aan. Ik woon op een fijne gang en ik vind het leuk dat er ruimte is voor initiatieven zoals sportles geven. Je kunt zelf bepalen waar je aan mee wil doen.’’ Ook de locatie van Startblok vindt ze erg fijn. ‘’In Amsterdam is altijd wel iets te doen en je bent overal in no-time, met tien minuten fietsen ben je in het Vondelpark of zit je in een cafeetje op de Overtoom. Daarnaast houd ik van dansen en hier heb je de mogelijkheid te kiezen uit veel verschillende dansscholen. Maar ook de mentaliteit in Amsterdam spreekt mij erg aan, je kunt hier jezelf zijn.’’