Skip to main content

Startblok Stories | Zwemmen

By 06-03-2017juni 5th, 2017Blog, Startblok Stories

Tekst door: Bobbie Fay Brandsen
Illustratie door: Adinda Blank

Startblok Stories zijn korte verhalen over het dagelijkse leven op Startblok. Bewoner en filmmaker Bobbie Fay Brandsen schrijft over haar ervaringen en ontmoetingen tijdens de eerste maanden. Deze keer vond Bobbie een artistiek partner in Adinda Blank, die een prachtige illustratie maakte op basis van het verhaal.

Het is een warme dag eind augustus. Op dit soort dagen begint het bij mij altijd te kriebelen: ik wil niets liever dan het water in. Ik stuur een berichtje in de groepschat van mijn gang: ‘Wie gaat er mee zwemmen?’ Een half uur later fietsen ze achter me aan; Eyad, Mohamad, Ali en Saleh. Vier Syrische jongens en ik op de fiets richting Nieuwe Meer.

Too cold water
Eenmaal bij de steiger aangekomen, voelt een van de jongens voorzichtig met zijn voet het water. We zien hem schrikken. ‘Haha, is it too cold for you?’ vraag ik lachend terwijl ik mijn jurkje uittrek. Saleh lacht terug en knikt verlegen ter bevestiging, Engels of Nederlands spreekt hij nog niet. De sfeer is relaxed en toch voel ik me enorm zelfbewust en ongemakkelijk in mijn badpak. Inmiddels hebben Eyad en Mohamad zich terug getrokken met een biertje en chips. ‘Hello, are you getting in or what?’ vraag ik aan Eyad, mijn buurman. Nee, ze houden niet van zwemmen blijkt nu.

Close to the water again
Ali gaat wel mee het water in. ‘This is the first time since I came with the boat from Turkey that I’m so close to the water again,’ zegt hij als we samen naar de overkant zwemmen. Ik ben verbaasd over zijn luchtigheid: ‘But, doesn’t it bring back painful memories to do this?’ ‘No, I’m fine. Let’s see who is faster, you or me!’

Zes sterke armen
De zon is gezakt en het wordt fris, dus ik stel voor om terug te zwemmen. Eenmaal bij de steiger blijkt er nergens een trappetje te vinden. Maar nog voordat ik de tijd heb gehad om in paniek te raken, word ik door zes sterke armen uit het water getrokken. Bibberend sla ik mijn handdoek om me heen en bedank ik mijn nieuwe vrienden.

Naam: Bobbie Fay Brandsen
Leeftijd: 22
Studie: studeert dit jaar af als regisseur bij de Nederlandse Filmacademie en werkt bij de Filmhallen
Interesses: film – ballet – filosofie – reizen – zwemmen – koken
Functie: (korte)video’s, blogger

Naam: Adinda Blank
Leeftijd: 19
Studie: Culturele Antropologie aan de UvA
Interesses: tekenen, schrijven, roeien, zwemmen en met de kat knuffelen
Functie: illustrator, specialiteit: waterverf, dieren, natuur