Skip to main content

Wij zijn Startblok 3.0

By 28-06-2017september 12th, 2017Blog, Uncategorized, Wij zijn Startblok

Op Startblok wonen 565 jongeren, maar wie zijn ze eigenlijk? In deze serie gaan bewoners Annelies en Leoni op zoek naar verhalen in het witte containerdorp. In aflevering 3: de 22-jarige filmmaakster Bobbie Fay Brandsen.

Je maakte als afstudeerproject voor de Nederlandse Filmacademie de documentaire The Boys Next Door over Startblok Riekerhaven. Wat kunnen we verwachten?
“Ik ben vier jaar geleden aangenomen op de opleiding met een film over asielkinderen, en studeer nu af met een film over statushouders – dezelfde soort thematiek, maar dan een stap verder. Vroeger dacht ik vrij makkelijk over integratie, maar door deze ervaring merk ik dat het niet vanzelf gaat. Je moet er van beide kanten hard aan werken. Vooral de taal is een probleem. In het begin deelde ik geen gemeenschappelijk taal met de meeste statushouders, ook geen Engels. Bovendien gaan er zoveel stappen aan vooraf, zoals hier aarden en trauma’s verwerken. De documentaire is een zoektocht van mij en mijn buren in het samenleven.”

Wie zien we in de documentaire?
“We volgen de Senegalese Salihou, de Syrische Motee en de Eritrese Meron. Ik koos voor deze jongens vanwege een wederzijdse klik. Ze wonen allemaal op mijn gang en zijn bezig met een heel andere fase van hun integratie. Meron sprak bijvoorbeeld aan het begin van de documentaire geen woord Nederlands of Engels. Ik heb hem bewust gekozen om te laten zien dat ook dát speelt in dit project. Nu de documentaire klaar is, spreek ik de jongens nog steeds veel. Inmiddels kan ik zeggen dat we echte vrienden geworden zijn.”

Kwam je hier wonen met het idee dat je deze documentaire wilde maken?
“Toen ik hoorde over dit project, wist ik vrijwel meteen dat ik er wilde wonen én er een film over wilde maken. Het kwam eigenlijk op precies hetzelfde moment samen. Ik ben zelf ook als personage te zien in de film, omdat mensen tegen me zeiden dat ik als bewoner een uniek perspectief heb. Samen met acht klasgenoten heb ik aan de film gewerkt. Zelf ben ik de eindverantwoordelijke als regisseur, dus de beslissing of een scène er wel of niet in komt, ligt bij mij. De film bevat echt mijn perspectief, dus het kan zijn dat andere bewoners zich er niet in herkennen.”

Wat hoop je dat mensen meenemen als ze de documentaire hebben gezien?
“Voor mensen die de thematiek ‘vluchtelingen’ niet goed kennen, hoop ik dat de film een eye opener is. Ik wil laten zien hoe complex én hoe leuk het kan zijn om met statushouders samen te wonen. Het is bijvoorbeeld belangrijk te realiseren hoe moeilijk het is een andere taal te leren, als je dat nooit eerder hebt gedaan. Wij zijn opgegroeid met meerdere talen, zoals Engels en Duits, maar dat geldt niet voor iedereen. Of dat mensen begrip krijgen voor iets als heimwee. Dat gevoel is zo overheersend en maakt het moeilijk over je toekomst in Nederland na te denken.”

Wat heb je geleerd tijdens het maken van deze documentaire?
“Ik heb geleerd meer te vragen naar de behoeften van mensen in plaats van zelf in te vullen wat ze willen. Dat is iets heel westers. In het begin kregen de statushouders bijvoorbeeld een rondleiding door de supermarkt, terwijl iemand me later vertelde dat hij liever had geleerd hoe belastingaangifte werkt. De producten in de supermarkt wist hij heus wel te vinden. Verder vragen mensen nogal makkelijk naar het vluchtverhaal van statushouders. Dat vind ik zó lomp. Een Syrische vriendin van mij is bijvoorbeeld helemaal leeggeplukt door een journalist. Op zo’n moment is ze te beleefd om het gesprek te stoppen, maar daarna was ze er erg emotioneel over. De media hebben geen idee, en andere mensen vaak ook niet. Als statushouders hun verhaal willen delen komen ze daar zelf mee.”

Wat ga je doen nu de documentaire klaar is?
“Ik ga eerst even bijkomen van de afgelopen vier jaar, haha. Ik moet nog een stage doen en een scriptie schrijven, dus tot en met januari ben ik nog bezig met school. Daarna ga ik plannen maken voor nieuwe films. Ik heb al het idee om met de producent van deze documentaire naar haar ouders in Malawi te gaan voor een verhaal. Die culturele diversiteit, dat interesseert me het meest. Ik wil graag maatschappelijk betrokken films blijven maken.”

De documentaire The Boys Next Door draait deze week in het EYE Filmmuseum. Wil je ‘m zien? Bestel dan een kaartje via deze link.

Naam: Annelies Bontjes
Leeftijd: 24
Studie: master Journalistiek & Media
Interesses: schrijven, koken, kickboksen
Functie: blogger, eindredacteur

Naam: Leoni Nijland
Leeftijd: 25
Studie: master Journalistiek en media, freelancer bij Folia Magazine
Interesses: schrijven, films kijken, hockeyen
Functie: blogger, eindredacteur