Skip to main content

Het Startblok Festival: een geslaagde dag!

By 12-09-2019Blog

De eerste muziek galmt over het terrein en mensen beginnen zich langzaamaan te verzamelen. Voor veel mensen is het het einde van de zomervakantie, maar op Startblok Riekerhaven is de sfeer deze dag uitgelaten. Het is eindelijk tijd voor het 3!House Festival, een dag om te vieren dat het woonproject alweer drie jaar bestaat.

De dag begint rustig, maar gedurende de dag verschijnen er steeds meer mensen om van de live muziek te genieten en een biertje te drinken met hun buren. Net wanneer het feest lekker op gang begint te komen worden we er door de eerste regendruppels aan herinnerd dat we in Nederland zijn. Na een blik op buienradar verschijnen er bezorgde gezichten onder de organisatie, en binnen de kortste keren worden er uit alle hoeken afdekzeilen en vuilniszakken tevoorschijn getoverd. Meteen wordt het zichtbaar hoeveel bewoners er betrokken zijn bij het succesvol laten verlopen van het evenement, en opeens zijn er overal mensen druk in de weer met touw en ducttape. Het resultaat mag er wezen, en binnen een kwartier zijn er allerlei geïmproviseerde afdakjes opgezet om de apparatuur te beschermen. Gelukkig wordt het al snel duidelijk dat een beetje regen de sfeer niet kan verpesten. Een deel van de festivalgangers kletst rustig door onder de partytenten, en de wat dapperdere bezoekers blijven vrolijk bij het podium staan dansen. Ook de groep mensen die zich op het volleybalveld hebben verzameld gaan ongestoord door, en gelukkig houd de regen niet lang aan.

Wanneer een paar uur later de zon ondergaat wordt het pas écht zichtbaar hoe mooi het terrein is aangekleed. Het festival blijft almaar drukker worden, en tussen de fonkelende lichtjes brandt het feest goed los. Aangemoedigd door de warmte van het kampvuur besluiten een paar dappere festivalgangers toch nog een duik in het zwembad te nemen. Uitgelaten zitten ze naderhand uit te druipen tussen de groep feestgangers die zich hebben verzameld rondom de vlammen.

Ondertussen is de laatste band aan de beurt en staat het hele terrein stampvol. Een grote groep staat te springen op de muziek, en ook het multiculturele aspect van Startblok toont zich weer op een unieke manier. Rondom het podium is een soort hybride ontstaan van een moshpit gecombineerd met traditionele Eritrese dans, en aan de gezichten valt niet te missen dat zowel het publiek als de band een geweldige avond heeft.

De vraag of het festival zijn doel heeft behaald wordt bevestigd door Saskia, voorzitter van Startblok Actief!: de stichting die de organisatie van het festival op zich neemt. “Het idee achter deze dag was om mensen bij elkaar te brengen en te laten zien wat we in drie jaar Startblok allemaal hebben bereikt. Hier zitten we dan, drie jaar verder, feest te vieren met zo’n 250 man die elkaar door dit project hebben leren kennen. Deze avond en de input van vrijwilligers over de afgelopen weken zijn het levende bewijs dat er zeker sprake is van een Startblok-community.”

Ook vanuit de bezoekers blijkt dat Startblok meer is dan alleen een woonplaats. Meerdere mensen laten vallen dat ze zelf niet in Amsterdam wonen, maar van vrienden hebben gehoord dat ze dit feest niet mogen missen. Fares, een bewoner, benadrukt naderhand dat hij het leuk vindt om te zien hoeveel mensen van buitenaf er op het feest afkomen. “Ik heb zelf ook vijf of zes vrienden meegenomen, en ze hebben er echt van genoten. De mensen die ik heb meegevraagd maar die niet zijn gekomen hebben er ondertussen spijt van.” De vraag of hij volgend jaar weer zijn vrienden meeneemt naar het evenement wordt enthousiast bevestigd: “zeker, volgend jaar nodig ik nog meer mensen uit.” Saskia reageert ook positief op hoeveel niet-Startblokkers er aanwezig zijn. “Dit is precies waar we op hopen, dat bewoners in zoverre trots zijn op het project en wat we hier samen organiseren dat ze het met hun vrienden willen delen.”

Na het laatste optreden van de dag is het dan toch tijd om het terrein te verlaten, en te verplaatsen naar het clubhuis voor de afterparty. Met een laatste blik op het prachtig uitgedoste terrein vertrekken de bezoekers in groepjes naar de volgende locatie, om nog een paar uur door te dansen op onze favoriete Startblok DJ’s.