Skip to main content

Cris werkt graag met zijn handen

By 09-03-2021november 24th, 2021Bewoners

Cris werkt graag met zijn handen, daarom doet hij nu de opleiding Stand- en Decorbouw. Op zijn opleiding maakt hij verschillende kunstwerken, waarvan er een paar al in de woonkamer van zijn gang te bewonderen zijn. Hij voelt zich als een vis in het water in Startblok, waar de nadruk ligt op het helpen van je buren. Verder maakte hij een prachtige video van Startblok met zijn nieuwe drone.

Cris (25) werkte voor corona voor het bedrijf EventHands, dat door heel Nederland alles rondom festivals en evenementen regelt. Met een team bouwde Cris de stages op en af. Tijdens het festival controleerde hij kaartjes bij de ingang, checkte de toiletten en prikte hij afval. ‘’Wat me aansprak aan deze baan, was dat je veel mensen van je eigen leeftijd ontmoette en op plekken in heel het land kwam. Maar het mooiste aan dat werk vond ik toch wel dat je vrij toegang kreeg tot de leukste festivals.’’ Zo werkte hij op Mysteryland, Oerol, Bevrijdingsfestival en Milkshake. De eigenaar van EventHands heeft zijn eigen opleiding opgericht: evenementenlogistiek. Cris besloot deze opleiding te volgen, maar gaandeweg kwam hij erachter dat hij meer met design wilde doen. Vooral het designen van mainstages op festivals leek hem wel wat. ‘’De eigenaar vertelde mij dat dit op deze opleiding niet ging lukken, dus raadde hij mij de opleiding Stand- en Decorbouw bij Nimeto aan. Dat ben ik gaan doen.’’ De leerlingen krijgen regelmatig opdrachten van mensen die een kunstgalerie hebben. Zij dienen een idee in en de leerlingen voeren het uit. 

 

Eigen werk

‘’Ik heb meegeholpen aan een kunstwerk dat achter een dj booth werd neergezet en waarop werd geprojecteerd met een beamer. Het waren drie gezichten aan elkaar gesmolten, helemaal 3D. We hebben het gemaakt van een soort dik papier. De gezichten waren 3 meter hoog en dat was nogal een uitdaging. Het papier brak af wanneer het te lang werd, dus we moesten voorzichtig te werk gaan. We hebben hier met meerdere studenten ongeveer 2 weken aan gewerkt. Daarna werd alles uit elkaar gehaald en met een vrachtwagen naar de plaats van bestemming vervoerd, waar het weer in elkaar werd gezet.” 

 

 

 

”Een van mijn meest leerzame projecten was deze pijl. Wat het zo moeilijk maakte was de vorm. Als je twee schuin gezaagde stukken hout op elkaar wilt zetten, is het heel moeilijk om een perfect symmetrische punt te krijgen. Wanneer je hout op een warme plek laat liggen en het vervolgens verhuist naar een plek waar het kouder is, verbuigt het hout. Het is misschien niet heel goed te lezen, maar op de pijl staat ‘Hard gaan’. Mijn idee achter dit design was dat het een leuke binnenkomer zou zijn voor bijvoorbeeld een huisfeestje. Als de gasten naar de pijl kijken, weten ze welke kant ze op moeten om ‘hard te gaan’.’’

 

 

Vliegen als een vogel 

Afgelopen maand, toen Startblok Riekerhaven bedekt was onder een dikke laag sneeuw, maakte Cris een prachtig filmpje met zijn nieuwe drone. Een week na kerst kocht hij de drone en inmiddels heeft hij al een aantal vluchten gemaakt. ‘’Toen de avondklok net was ingegaan, maakte ik een van mijn eerste vluchten. Ik maakte foto’s van de lege straten en wegen. Het was wel even wennen, want je kijkt niet naar de drone, je kijkt naar een scherm. Onder de drone hangt een camera en via je telefoon zie je wat de drone ziet.’’ De vliegtuigen vliegen hier laag en daar moet je ook rekening mee houden als je met een drone vliegt. Gelukkig geeft de drone zelf aan wanneer je te hoog gaat. ‘’Ik ging helemaal op in de vlucht, ik voelde me net een soort vogel. Ik was net boven de mist uitgekomen toen ik een berichtje kreeg dat ik weer lager moest gaan vliegen. Het is heel vet dat je met een drone op plekken kunt komen die je normaal niet ziet. Alles wat je  normaal overdag ziet, is ineens heel klein.’’ In de toekomst zou hij graag een keer opnames willen maken in een skigebied. ‘’Het lijkt me leuk om door de verschillende bergtoppen te filmen, of bijvoorbeeld een snowboarder van heel dichtbij te volgen.’’ Ook zou hij wel voor bedrijven willen filmen. ‘’Dat ik dan een festival film en daar een mooie aftermovie van maak.’’ 

Klussen op Startblok

Cris woont pas een maand in het sociale woonproject. Hij reageerde op een advertentie via WoningNet, maar hij kende Startblok daarvoor al. ‘’Ik had hier al 2 keer oud en nieuw gevierd en ik was hier wel eens op een huisfeestje geweest. Toen leek het me al heel cool om hier te wonen, dus toen de advertentie voorbij kwam schreef ik me meteen in.’’ Wat hem vooral aanspreekt aan het project is dat de bewoners er voor elkaar zijn. Cris is erg handig en helpt mensen graag als er iets stuk is. ‘’Ik vind het leuk om mensen te helpen, maar ook om ze dingen aan te leren zodat ze het de volgende keer zelf kunnen doen. Als je lamp, fiets, scooter, computer, toilet, deur of iets anders stuk is, mag je me altijd vragen om te helpen.’’ Hoewel hij van veel verschillende dingen verstand heeft, knutselt hij het liefst aan scooters. Zo kocht hij een oude scooter die hij helemaal uit elkaar haalde, schoon maakte en weer in elkaar zette. ‘’Het was de tweede scooter die ik opknapte, dus ik had geen handleiding meer nodig. Ik weet inmiddels best wel veel van scooters en soms zie ik op straat een scooter en dan beginnen mijn handen al te kriebelen. Dan zie ik allerlei dingen die opgeknapt kunnen worden en wil ik er meteen aan gaan klussen.’’