Skip to main content

Van studio naar huisgenoten

By 16-02-2021november 24th, 2021Bewoners

Matthias (25) woonde sinds 2016 in een studio op Startblok Riekerhaven. Na ruim 4 jaar vond hij het tijd om te leren wonen met huisgenoten. Via sociale media en zijn eigen netwerk ging hij op zoek naar een kamer in een gedeelde woning. Hij vertelt ons hoe dat ging en deelt ook een aantal handige tips voor mensen die nog op zoek zijn naar een kamer.  

Matthias groeide op in Hilversum en verhuisde 4,5 jaar geleden naar Amsterdam. Veel van zijn vrienden woonden al in de stad. Een van die vrienden is Jean Pierre, die vanaf het begin op Riekerhaven woont. Via hem kwam Matthias voor het eerst in aanraking met het sociale woonproject en hij kreeg al snel ook een studio. ‘’Het voelde heel prettig dat ik net als mijn vrienden nu eindelijk ook in Amsterdam ging wonen.’’ Dit was de eerste keer dat hij op zichzelf ging wonen en hij kijkt terug op een leerzame tijd. ‘’Ik kom uit een gezin waar praktisch alles voor me geregeld werd. Toen ik op mezelf ging wonen voelde dat eigenlijk een beetje als een sprong in het diepe. Ik moest ineens alles zelf doen; boodschappen, de was, enz. In het begin was dat even wennen, maar na 5 jaar is dat geen enkel probleem meer.’’  

Moedergang

Op een gegeven moment werd de gang waarop Matthias woonde in de moedergang veranderd. Zijn ganggenoten verhuisden naar een andere studio op Startblok, maar Matthias koos ervoor om op de gang te blijven wonen. ‘’Mijn studio zat aan het uiteinde van de gang, dus van de kinderen had ik niet zo veel last. Natuurlijk was er minder rust, maar ik heb veel geduld. Wanneer ik wel last had van het geluid, zette ik gewoon mijn koptelefoon op en ging ik lekker muziek luisteren.’’ Maar het wonen op de moedergang had ook zo zijn leuke kanten. Op de gang werden twee wasmachines en een droger neergezet en Matthias kreeg meer verantwoordelijkheid binnen de gang. ‘’De moeders kwamen naar mij met problemen. Als er bijvoorbeeld iets kapot was, zorgde ik dat het werd gemaakt.’’ 

Tijd voor de tweede stap

Na een tijdje begon Matthias zich toch een beetje eenzaam te voelen. Naar eigen zeggen had hij niet zo’n band met de rest van de community. Toch heeft hij geen spijt van zijn tijd op Startblok. ‘’Het was voor mij de eerste stap van op mezelf wonen. Het was een fase in mijn leven waarin ik mezelf heb leren kennen. Daarna vond ik dat het tijd was om te leren leven met huisgenoten.’’ Dus ging Matthias met een goede vriend op zoek naar een gedeelde woning. Ze begonnen op Woningnet, maar ze hadden hier geen succes. ‘’Veel woningen waren te duur of je moest aan bepaalde inkomenseisen voldoen. Uiteindelijk kon die vriend toch niet verhuizen en zocht ik alleen verder.’’ 

Woningnet was geen optie meer, dus vervolgde Matthias zijn zoektocht op Facebook. Ook liet hij aan zijn omgeving weten dat hij op zoek was naar een kamer. Zo kreeg hij van zijn nichtje een telefoonnummer doorgestuurd van iemand die op zoek was naar een huisgenoot. Matthias reageerde op verschillende berichten via Instagram en Facebook en werd uiteindelijk uitgenodigd voor 2 hospiteeravonden. ‘’Het was mijn eerste hospiteeravond en ik vond het best spannend, dus ik heb van tevoren een glaasje whiskey genomen. Dit werkte voor mij heel goed, omdat ik er net wat losser van werd en me minder zenuwachtig voelde.’’ Zijn tweede hospiteeravond was voor een kamer in de Pijp waar hij het huis zou delen met 5 huisgenoten. ‘’Ik had toevallig M&M’s bij me. Ik legde ze op tafel en zei: ‘Ik vind het allemaal wel gezellig en ik heb wat M&M’s meegenomen.’ Toen moesten ze keihard lachen. Dat soort dingen breken gewoon lekker het ijs. Je moet niet vergeten dat zij het net zo spannend vinden als jij.’’ 

Surinameplein 

Matthias werd voor beide plekken gekozen. Uiteindelijk koos hij voor het eerste huis waar hij was geweest en in januari dit jaar verhuisde hij. ‘’Ik woon nu aan het Surinameplein tegenover de plek waar ik ben geboren. Het voelt alsof alles nu samenkomt. Ook vond ik 5 huisgenoten net iets teveel. Nu heb ik er 2 en dat is precies genoeg voor mij. Het klikt ontzettend goed tussen ons.’’ Ook is hij erg blij met de ligging van de woning. Hij woont nu nóg dichter bij zijn vrienden en het Rembrandtpark ligt tegenover zijn huis, iets waar hij maar al te graag gebruik van maakt. ‘’Voor corona voetbalde ik veel. Dat is nu helemaal weggevallen, dus nu ga ik regelmatig joggen in het park. Ik vind het belangrijk om groen om me heen te hebben, vooral in de stad.’’ 

Tips voor het vinden van een nieuwe woning: 

  • Begin op tijd. Ik heb toevallig heel snel een kamer gevonden, maar het kan al snel een proces van 6 maanden zijn. Als je op tijd begint, kun je rustig een plek vinden die ook daadwerkelijk bij je past. Voorkom dat je een plek kiest omdat je geen tijd meer over hebt. 
  • Laat aan je vrienden en familie weten dat je wat zoekt. Ik heb veel rondgevraagd binnen mijn netwerk en kreeg zo veel doorverwijzingen. Als je via via ergens op reageert, heb je vaak al een streepje voor op iemand die ze helemaal niet kennen. 
  • Wees in je motivatiebrief eerlijk naar de ander, maar ook naar jezelf. Verdiep je in de plek en de mensen die er wonen en kijk of jullie echt bij elkaar zouden passen.
  • Wees jezelf op een hospiteeravond. Als je jezelf probeert te overtreffen of anders probeert te zijn dan je bent, heeft dat alleen maar negatieve gevolgen. Als je bijvoorbeeld zegt dat je ook heel veel van voetbal houdt en dat blijkt later helemaal niet zo te zijn, zal dat alleen maar voor frictie zorgen. 
  • Durf nee te zeggen tegen plekken waar jij je niet prettig voelt. Als je die klik op de hospiteeravond al niet hebt, dan ga je je waarschijnlijk na 2 maanden aan elkaar irriteren.
  • Betrek het niet op jezelf als je wordt afgewezen. Er zijn met jou nog 30 anderen die op een kamer of woning reageren. Je bent jezelf en meer dan dat kun je niet doen. Als het op de hospiteeravond al niet werkt, dan zou het ook niet gaan werken als je er wel zou komen te wonen.