Skip to main content

Startblokkers en Museumnacht: een goede match!

By 20-11-2017Blog

Blog geschreven door Ana Beuman

Op zaterdagavond 4 november loop ik vanaf het metrostation richting de Bijlmerbajes. Ja, echt, de Bijlmerbajes! Niet om vluchtelingen te helpen, wat best gekund zou hebben vanuit een Startblok-oogpunt… Maar nee, om te beginnen aan de Museumnacht!

Mugshot

Het is de eerste keer dat ik ga en ik heb een losse planning gemaakt van de (tijdelijke) musea die ik vanavond wil bezoeken. Na even zoeken kom ik aan en staat er al een redelijk lange rij. Ik ben precies op tijd, want de deuren gaan na 5 minuten open. Ik ga door een officieel beveiligingspoortje naar binnen, wat de “gevangenis-ervaring” versterkt. Daarna kom ik aan in een industrieel ogende hal. In deze hal kan ik een mugshot laten maken; als een ware gevangene op de foto! Voor twee euro kan je hiervan een polaroid meekrijgen.

Ook beginnen hier de vijftien minuten durende touren door bajes, die elk kwartier starten. Nadat ik een ijskoud biertje heb gekocht laat ik me vol nieuwsgierigheid leiden door de gids. Al rondlopend door de gangen blijkt dat er kunstprojecten zijn opgezet  in een aantal cellen, door vluchtelingen die hier wonen. Zo is er een gang met cellen in hamam-style, met badslippers en water. Jammer genoeg, maar ook wel logisch, is het hele vluchtelingen gedeelte afgesloten van de tour en kunnen we hier niet in.

Ondanks dat ik een algemeen beeld krijg van de ruimtes in de bijlmerbajes, mis ik de diepgang een beetje. Als Startblokker zou ik het natuurlijk maar al te interessant vinden om meer te weten te komen over hoe vluchtelingen hier leven. Het is toch een gek idee; een vluchteling in een gevangeniscel.

Voguing workshop

Al met al was het een bijzondere ervaring en ga ik verder naar het tweede museum: het Tropenmuseum. Ik wil hier vooral naartoe voor de Voguing workshop. Ondanks dat ik te laat ben om mee te doen met deze workshop, heb ik toch de geweldige uitvoering gezien van een groep bezoekers, onder leiding van een paar super-vogue dragqueens. Verder is het sowieso leuk om een kijkje in het interessante Tropenmuseum te nemen, met op de achtergrond de dj die energiek draait.

Levensechte lichaamsdelen

Eenmaal buiten staat een eettentje opgesteld waar lekkere en goedkope nasi wordt verkocht, zodat ik snel wat te eten naar binnen kan werken. Op naar het volgende museum: het Arti, dat een vereniging van beeldend kunstenaars blijkt te zijn. Uit de Museumnacht-app die ik heb gedownload kwam naar voren dat dit “museum” mij het leukst leek. Ik stap binnen en kom als snel in een ruimte terecht waar ik in een rij voor een bar kan gaan staan.

Met behulp van een camera wordt door bepaalde technologie bepaald of ik hipster genoeg ben om naar binnen te mogen. Ik word goedgekeurd (met dank aan mijn lange jas, denk ik) en kan een gratis drankje ophalen bij de bar. Vervolgens kom ik in een ruimte terecht waarin levensechte lichaamsdelen van siliconen op tafels liggen uitgestald, inclusief operatiebenodigdheden. Per tafel wordt een nieuwe technologie geïntroduceerd; bijvoorbeeld het verplaatsen van een tand die in een tumor groeit naar een gebit waar een tand ontbreekt. Ik trek het aangeboden operatieschort aan en probeer de nep tand zo goed mogelijk te verwijderen en plaatsen. Een  beetje een vies werkje, maar ontzettend leuk!

Museumnacht past bij Startblok

Als afsluiter ga ik naar het Museumplein richting het Van Gogh Museum, waar ik bij een muur van gekleide nep vagina’s terecht kom. Ook hangt er een nagemaakte versie van het bekende schilderij ‘Zonnebloemen’, die je aan mag raken. Leuk om de structuur van zo’n schilderij eens te kunnen voelen!

Verder is het prachtig om dat grote statige van Gogh Museum van binnen te zien, met zijn beroemde schilderijen. Ik was van plan om nog naar veel meer musea te gaan, maar de tijd gaat ontzettend snel. Er komen veel jongeren op dit event af en iedereen is geïnteresseerd en nieuwsgierig.

Een topervaring

Volgend jaar ga ik zeker weer. Ik kan de Museumnacht omschrijven als interessant, leerzaam en vernieuwend, maar ook als ontzettend gezellig. Op die manier past de Museumnacht perfect bij het Startblok concept: onbekende werelden leren kennen, op een andere manier naar dingen gaan kijken en veel saamhorigheid. Kortom, een topervaring!

Fotocredits: #MuseumnachtAmsterdam