Skip to main content

Startblokker Valeria vliegt de wereld rond

By 09-12-2020november 24th, 2021Bewoners

Valeria (25) geboren en getogen in Amsterdam, woont al 3 jaar op Startblok Riekerhaven. Ze werkte 2 jaar als stewardess en vertelde ons de ins en outs van het vak. 

Van kleins af aan vliegen 

Valeria is Italiaans en vloog al vanaf haar geboorte elk jaar met haar familie naar Italië. Het vliegen is haar dus met de paplepel ingegoten. ‘’Als ik naar de stewardessen keek dacht ik aan verre reizen en mooie plekken bezoeken. Toen ik wat ouder was ging ik meer onderzoek doen. Ik keek bijvoorbeeld veel vlogs van stewardessen.’’ Uiteindelijk volgde Valeria de opleiding Luchtvaartdienstverlening en werkte ze 2 jaar als stewardess. 

Werken als stewardess 

Bij het woord stewardess denkt men al snel aan overnachten in dure hotels, leuke uitjes en reizen naar verre landen. ‘’Dit is zeker een onderdeel van een baan als stewardess, maar het is ook vooral hard werken. Je moet altijd alert zijn en je werkt al snel zo’n 16 uur op een dag.’’ Ook word je vaak getest op je gezondheid en moet je altijd fit zijn. ‘’Als je heel moe bent, moet je jezelf op non-fit zetten. Dan werk je die dag niet en worden je uren naar de volgende dag verplaatst.’’ Werken tijdens de vakanties, weekenden en verjaardagen is ook veelvoorkomend wanneer je als stewardess werkt. ‘’Je sociale leven staat op een lager pitje. Je kan vaak niet afspreken als anderen wel kunnen en andersom. Dat is soms lastig.’’ 

Veelzijdige baan 

Maar naast de nadelen zijn het vooral de veelzijdige en leerzame kanten van het vak waar Valeria zo gepassioneerd over is.‘’Je bent alles in één: brandweervrouw, kinderoppas, EHBO’er en gastvrouw. Als stewardess heb je een grote verantwoordelijkheid en je krijgt elk jaar verschillende trainingen om bij te blijven. ‘’Je hoeft niet elke vlucht in te grijpen, maar je moet wel alle kennis hebben. Dat maakt dit vak uitdagend en leerzaam.’’   

Ook gebeuren er wel eens onverwachte dingen tijdens het werk. ‘’Een keer sloeg de bliksem in tijdens het vliegen. Bij het dalen moesten we door de wolken heen en ineens hoorden we een harde knal en zagen we een grote flits. Gelukkig riep de piloot al snel om dat er niks aan de hand was.’’ 

Tips voor toekomstige stewardessen 

  • Gewoon proberen! Je hoeft niet per se de opleiding luchtvaartdienstverlening te volgen. Wel heb je niveau 4 of hoger nodig. Je kunt direct solliciteren bij een maatschappij en dan wordt je intern opgeleid. 
  • Kies bewust de maatschappij waar je voor wil werken. Maak je graag verre reizen of blijf je liever dichtbij je gezin? Of je juist veel korte of lange vluchten maakt, hangt vaak af van de maatschappij waar je voor werkt. Zoek dus goed uit welke maatschappij het beste bij jou past. 
  • Internet is je beste vriend! Er is online ontzettend veel te vinden over het stewardessen vak. Laat je inspireren door vlogs en interviews van stewardessen en bezoek websites van de maatschappijen.  

 

Vliegen tijdens Corona

Net als vele andere sectoren is ook de vliegbranche getroffen door de corona-crisis. Gelukkig is Valeria hier goed doorgekomen. Als stewardess heb je seizoenscontracten. Dit betekent dat je zes maanden werkt en zes maanden iets anders doet. ‘’Vorig jaar oktober moest ik eruit en ik zou dit jaar in april weer gaan vliegen. Ik had voor die zes maanden dus al gezocht naar een ander baantje, ik werk nu in een hotel. Zo ben ik toch goed door deze corona tijd gekomen.’’ Wanneer de crisis voorbij is, wil Valeria graag weer vliegen. 

Startblok

Valeria woont nu 3 jaar op Startblok en is hier gekomen via Kamers met Kansen. Wat haar het meeste aansprak aan het project is dat het een community is en dat veel kan organiseren zoals yoga- of sportlessen. ‘’We hebben ook een leuke achtertuin waar je met z’n allen kunt zitten. Er is hier veel natuur en het is rustig, terwijl we toch dichtbij het centrum van Amsterdam zitten.’’