Skip to main content

Startblokker Ijaz schrijft en rapt eigen nummers

By 15-01-2021november 24th, 2021Bewoners

Ijaz (29) verhuisde op tweejarige leeftijd met zijn ouders vanuit Pakistan naar Nederland. Vorig jaar studeerde hij af in bewegingswetenschappen en volgt alweer een nieuwe studie tot actuarieel rekenaar. In zijn vrije tijd doet hij 4 tot 5 keer per week aan krachttraining. 4 maanden geleden is hij begonnen met het schrijven en rappen van zijn eigen nummers. 

In zijn huidige baan en studie is hij vooral met concrete stof bezig. Als financieel consultant analyseert hij gegevens en maakt rapporten. ‘’Ik heb een bèta achtergrond en ga graag met cijfertjes aan de slag. Ik vind het leuk werk, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat ik iets miste.’’ Op de basisschool was hij erg creatief, hij hield van tekenen en muziek maken. Dit vonden zijn ouders echter minder leuk. ‘’Ik heb altijd al de droom gehad om rapper te worden. Ik ben nu eindelijk in de fase van mijn leven terechtgekomen waarin ik mij stabiel voel over wie ik ben en wat ik wil doen en daar hoort rappen en muziek maken ook bij.’’

De eerste stap 

Ijaz werd door een vriendin aangemoedigd om te gaan rappen en zijn eigen nummers te schrijven. Hij zocht wat beats op YouTube en begon. ‘’In het begin kon ik het helemaal niet, dat zeiden mensen ook. Maar ik vond het leuk om te doen en bleef oefenen.’’ Hij neemt zijn nummers op in zijn studio op Startblok. Zijn kast bekleedt hij met handdoeken voor demping. ‘’Het is allemaal een beetje improviseren, maar ik hoop ooit een echte studio en een betere microfoon te kunnen hebben.’’ Ijaz schrijft en rapt over problemen in de wereld en dingen die hij zelf meemaakt. ‘’Als ik iets ga opnemen, dan zorg ik dat ik in een bepaalde sfeer kom door een documentaire te kijken of, wanneer het een persoonlijke tekst is, in mijn hoofd terug te gaan naar die situatie.’’ 

EP ‘’Realiteitscheck’’

Deze maand bracht Ijaz zijn tweede EP uit. ‘’Realiteitscheck’’ gaat vooral over geld, ongelijkheid, armoede en materialisme. ‘’Wat ik met deze ep wil bereiken is anderen en mezelf een spiegel voorhouden. We hebben een ideaalplaatje in ons hoofd, we willen een mooi huis en een mooie auto. We rennen ons hele leven achter geld en materiële zaken aan, maar er wordt niet genoeg bij stilgestaan dat echt geluk ook gewoon te vinden is in elkaar. In samen zijn en verbinding. ’’ 

Inspiratie 

Hij haalt zijn inspiratie uit alles wat hij om zich heen ziet. Hij leest vaak het nieuws, is politiek bewust en kijkt naar wat er gaande is in de wereld. ‘’Er is op dit moment zoveel ongelijkheid in de wereld en er zijn vooral mensen aan de macht die heel weinig geven om het milieu. Die denken alleen maar aan geld verdienen en macht.’’ Als hij één ding zou moeten kiezen om op dit moment te verbeteren in de wereld dan is dat armoede. Zorgen dat iedereen in hun primaire levensbehoefte wordt voorzien: eten, onderdak, veiligheid en scholing. ‘’Een groot deel van onze aarde heeft dat niet. Als je kijkt naar bijvoorbeeld  India of Brazilië, dan zie je zoveel mensen die niet dezelfde kansen hebben als jij en ik. Zij moeten tien keer zo hard werken om naar school te kunnen. In mijn ogen gaat daar zoveel talent verloren, zoveel doktoren, advocaten, wetenschappers, noem maar op.’’ 

Toekomst 

Wanneer Ijaz iets voor zichzelf heeft opgebouwd, wil hij graag een loods in Pakistan kopen en daar onder andere hout- of metaalbewerkingsmachines plaatsen. ‘’Ik zou mensen daar dan een opleiding willen aanbieden, zodat ze de kans krijgen een echt vak te leren en op die manier zichzelf op langere termijn van voedsel kunnen voorzien.’’ Binnen de muziek wil hij zich ook blijven ontwikkelen en nummers blijven uitgeven. Toch is rappen vooral een hobby voor Ijaz.‘’Ongeacht of ik hier nu bekend mee word, ik zou het gewoon blijven doen. Als er al tien mensen zijn die naar mijn muziek luisteren ben ik al tevreden.’’ Momenteel leaset Ijaz zijn beats. In de toekomst zou hij ze graag zelf willen maken, maar is nu vooral bezig met schrijven en opnemen. ‘’Het lijkt me ook leuk om met mensen samen te werken die zelf muziek maken.’’ 

Vandaag komt zijn nieuwe nummer ‘’Zelfliefde’’ uit. Check zijn muziek via: https://linktr.ee/faani