Skip to main content

Startblok Riekerhaven is drie jaar!

By 01-07-2019Blog

Vandaag precies drie jaar geleden trokken 565 mensen in hun nieuwe woning op Startblok Riekerhaven. Toch zou je net zo goed kunnen zeggen dat het vorige week was, zo snel is de tijd voorbijgegaan.

1 juli 2016. Na maanden van voorbereidingen krijgen de bewoners dan eindelijk hun sleutel. Er moest nog veel gebeuren en de dag verliep niet helemaal soepel (hoeveel geregel is het als ineens iedereen tegelijkertijd zijn studio of appartement in wil) maar toch waren de meeste mensen goedgezind. Er werd uitgekeken naar het bouwen van een community en het inrichten van de woonplek. Ondanks de hitte dat weekend ging vrijwel iedereen direct aan de slag, gewapend met grote potten verf en zware pakken laminaat. De bestrating van de weg was nog niet voltooid, dus hier en daar hielpen de nieuwe buren elkaar met het meezeulen van goedgevulde karren met bouwmarktmaterialen. Iedereen zat in hetzelfde schuitje en dat verbroedert natuurlijk.

Festival

Die zomer was het nog een beetje onwennig. De meeste mensen waren vooral bezig met het opbouwen van hun thuis en het vormen van de community en het elkaar leren kennen liet daardoor nog even op zich wachten. Het startschot daarvoor was het eerste Startblok Festival, georganiseerd door en voor bewoners. Dankzij het leren kennen van gebruiken uit verschillende culturen, de goede sfeer en de optredens van Startblok-muzikanten was het de perfecte gelegenheid om nieuwe mensen te spreken. Het was zo’n succes dat het een jaarlijks terugkerend evenement is geworden.

Dat festival laat dit jaar nog even op zich wachten, maar stichting Startblok Actief! organiseerde afgelopen zaterdag wel een BBQ om stil te staan bij het drie jarig bestaan. Op de vraag wat mensen het meeste is bijgebleven van de afgelopen drie jaar staan de Startblok Festivals met stip op één. Gevolgd door de vele andere feestjes die in het Clubhuis of bij de boomhutplek hebben plaatsgevonden. Hierbij was Castlefest een groot favoriet. Tot slot werd de Startblok-stage op Georgies Festival genoemd: ‘Van het hele festival was het het drukste bij ons!’ Er werd niet alleen bij feestjes stilgestaan: ‘Ik heb hier in één jaar meer nieuwe vrienden gemaakt dan ik normaal in vijf jaar zou doen’, vertelde Saskia, voorzitter van Startblok Actief!. ‘Daarbij heb ik enorm veel geleerd over verschillende achtergronden en ben ik altijd verrast over hoe open mensen hier zijn en hoe makkelijk het is om contact te leggen!’

Idee?

In de afgelopen drie jaar is te veel gebeurd om in één Startblog samen te vatten. Buren zijn kennissen geworden en kennissen vrienden. Lief en leed is gedeeld en de nodige feesten zijn gegeven. Heb jij toevallig een goed idee voor een toekomstig evenement? Stuur dan een mailtje naar startblokactief@gmail.com. Zodat we in de toekomst op nog veel meer mooie dingen kunnen terugblikken.