Skip to main content

Startblok Academy: Coding 101

By 19-02-2018Blog

Servers, clients, databases, HTML, CSS , JavaScript….. Waaatt???
Met nul kennis over programmeren, servers en Javascript ga ik naar de eerste workshop ‘Coding 101’. Met m’n laptop onder de arm en geen idee wat me te wachten staat, ga ik naar het clubhuis. Langzaam druppelen de mensen binnen en tegen de tijd dat de presentatie begint, heeft zich een klein maar zeer enthousiast clubje verzameld.

Hasan trapt de avond af. Hij is zelf ook bewoner op Startblok en studeert ‘Computer Science’. Hij begint met de vraag: ‘Wat is het internet?’ Het blijft stil en iedereen kijkt elkaar een beetje ongemakkelijk aan, maar al snel breekt het ijs. Hasan legt uit dat het internet een fysiek netwerk is van computers over de hele wereld. De sfeer is gemoedelijk en er komen veel vragen vanuit de groep. Hasan’s uitleg over WAN, LAN en servers liet me beseffen hoe extreem onnozel ik ben als het komt op iets wat ik dagelijks gebruik!

Na een duidelijk uitleg van Hasan over hoe wij nou eigenlijk aan onze dagelijkse portie internet komen, namen twee andere bewoners, Mostafa en Max, het over. Beide hebben ze veel kennis en ervaring met websites maken; Mostafa heeft informatietechnologie gestudeerd en heeft een programmeer cursus gevolgd bij ‘Hack your future’, Max studeert Communicatie en Multimedia Design en is intern creative developer bij Active Collective. Dat we internet hebben is één ding, maar hoe vertaalt dit zich in iets dat wij, “andere mensen”, ook daadwerkelijk begrijpen?! Met een fantastisch voorbeeld over een set billen (zie afbeelding) laten ze zien welke rol HTML, CSS en Javascript spelen bij het bouwen van een website.

Afsluitend mogen we zelf ook spelen en klooien met verschillende programmeertalen.  Tijdens het proberen van verschillende regels code kom ik tot de conclusie dat iets wat altijd zo lang een ver-van-mijn-bed-show leek, ineens iets is waar ik wat mee kan. Vraag me nog niet om een website te maken of een bug op te lossen, maar wie weet waar ik ben na nog een aantal workshops!

Startblok Academy
‘Coding 101’ is de eerste in hopelijk een reeks van gave en leerzame workshops en die valt onder de Startblok Academy. Het idee van Startblok Academy is het delen van kennis en kunde onder bewoners en andere geïnteresseerden. Gegeven door bewoners (mogelijk in combinatie met een expert van buitenaf) bieden deze workshops/colleges een inkijk in verschillende studierichtingen en werkmogelijkheden. Met Startblok Academy hopen we het mogelijk te maken dat iedereen nieuwe dingen kan uitproberen en kan ontdekken wat voor dingen je echt leuk vindt om te doen.

Meedoen?!
Vanaf eind februari is er om de week een ‘Coding 101’ workshop, zie ook de Facebook-pagina van Startblok Riekerhaven voor de precieze informatie.

Wil jij zelf ook een workshop of college geven? Is er iets wat je graag zou willen leren of meer over zou willen weten? Mail dan naar info@starblok.amsterdam, dan kunnen we kijken hoe we dit kunnen waar maken!