Skip to main content

Wij zijn Startblok 5.0

Op Startblok wonen 565 jongeren, maar wie zijn ze eigenlijk? In deze serie gaan bewoners Annelies en Leoni op zoek naar verhalen in het witte containerdorp. In aflevering 5: de 21-jarige Muayad, die nu met de voorstelling ‘Nieuwe Familie’ de Nederlandse theaters afgaat.

Je maakte de voorstelling ‘Nieuwe Familie’ samen met actrice en theatermaakster Sanne Vogel. Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

“Ik ontmoette haar toen ik net aankwam op Amsterdam Centraal. Ik wilde roken en vroeg iemand op het perron om een aansteker. Dat was Sanne. Ze had geen aansteker, maar vroeg of ik mee wilde lopen naar de andere vrijwilligers. Die zouden er vast een voor me hebben. Ze bleken te werken voor een organisatie die eten en simkaarten uitdeelde aan vluchtelingen, voordat zij naar een azc gaan. Maar ik wilde daar niet heen. Ik liet haar het adres zien van vrienden van mijn vader, waar ik graag heen wilde. Dat bleek helemaal op Texel te zijn. Sanne stelde voor dat ik een paar nachten bij haar kon slapen. Zo zijn we vrienden geworden.”

Hoe kwam de voorstelling tot stand?

“Eigenlijk ging dat heel makkelijk. Sanne vroeg of ik met haar een voorstelling wilde maken, en ik zei ja! We hebben veel gesprekken gevoerd over Syrië en hoe ik naar Europa ben gekomen. Daar heeft Sanne de voorstelling van gemaakt. Ik had niet verwacht dat het zo serieus zou worden. We spelen ongeveer veertig keer in verschillende steden, dus ik zie veel van Nederland. Door de voorstelling is mijn Nederlands erg verbeterd, dat is fijn. Hiervoor sprak ik de taal namelijk nog niet zo goed.”

Waar gaat de voorstelling over?

“Ik speel samen met Amir en Sanne. Amir ontmoette ik tijdens mijn reis naar Europa. De voorstelling gaat over wat we hebben meegemaakt in Syrië en over onze vlucht, over wie we zijn, over hoe wij Sanne hebben ontmoet en hoe het voor ons is een leven op te bouwen in Nederland. In de voorstelling praten we ook over de standaardvragen die Nederlanders vaak aan ons stellen. Waarom er bijvoorbeeld veel jonge mannen uit Syrië vluchten. De voorstelling is soms verdrietig, en soms grappig.”

Was je in Syrië al acteur?

“Nee, ik had nog nooit geacteerd. In het begin vond ik het dan ook moeilijk teksten te onthouden. Als je op het toneel staat, kijkt iedereen naar je. Daar moest ik heel erg aan wennen. Maar als je eenmaal aan het spelen bent, let je eigenlijk niet meer op de tijd. Het voelt bijna als een droom.”

Wil je nu verder gaan met acteren?

“Dat weet ik nog niet, maar de hele ervaring is zo leuk. Het voelt ook steeds comfortabeler om op het toneel te staan. Op 23 december is de laatste voorstelling. En daarna? Just go with the flow. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik probeer niet teveel te plannen. Als je agenda al voor drie jaar vaststaat, gaat er niets nieuws gebeuren.”

Vind je het moeilijk over Syrië te praten?

“Normaal gesproken niet, maar het ligt aan het moment. Met uitgaan is het soms wel eens vervelend. Tijdens oudjaarsavond ging ik bijvoorbeeld naar de stad en was ik met een meisje aan het praten. Toen ze hoorde dat ik uit Syrië kwam, had ze meteen medelijden met me: ‘Ah, wat zielig! Is je familie nog in Syrië?’ Op zo’n moment heb ik geen zin om daarover te praten. Tegen het volgende meisje dat ik die avond tegenkwam, zei ik daarom dat ik uit Italië kwam.”

Waarom moeten mensen naar ‘Nieuwe Familie’ komen kijken?

“Van de voorstelling kun je meer leren over de vluchtelingensituatie. Bijvoorbeeld hoe ons leven eruit ziet. En het gaat over hoe je familie kunt worden met een vreemd persoon in een vreemd land. Uiteindelijk hebben alle mensen overeenkomsten met elkaar. Ik denk dat het belangrijk is voor statushouders om een netwerk op te bouwen in Nederland. Dus niet alleen taallessen volgen, maar ook uitgaan en nieuwe mensen ontmoeten.”

‘Nieuwe Familie’ is nog tot en met 23 december te zien in verschillende theaters. Op 26 en 27 oktober is de voorstelling te zien in de Kleine Komedie in Amsterdam, en op 23 december in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Bij beide theaters geldt 50% studentenkorting op de dag zelf. Op vertoon van je studentenpas kun je dan voor 50% korting de voorstelling bekijken. 

Fotocredits: © Noah Valentyn

Trailer 'Nieuwe familie'