Skip to main content

Wij zijn Startblok 1.0

By 08-03-2017juni 12th, 2017Blog, Wij zijn Startblok

Op Startblok wonen 565 jongeren, maar wie zijn ze eigenlijk? In deze serie gaan bewoners Leoni en Annelies op zoek naar verhalen in het witte containerdorp. In aflevering 1: Remco en Montaser.

“Ik hou niet van het woord ‘vluchtelingen’. Je kunt mensen niet als een groep benaderen. Als er iets is wat ik heb geleerd van Montaser dan is het dat mensen veel op elkaar lijken. We hebben uiteindelijk allemaal hetzelfde nodig: een huis, liefde en geborgenheid.”

De Nederlandse Remco (23) en Syrische Montaser (22) wonen sinds juli samen in een appartement op Startblok. Remco is bezig met het afronden van zijn studie Commerciële Economie en werkt daarnaast drie dagen per week in een coffeeshop. Montaser werkt zes dagen per week in een Libanees restaurant als chef-kok. Inmiddels hebben de twee een sterke band opgebouwd. Ze noemen elkaar broers.

“Montaser sprak geen Nederlands of Engels, bleek bij de allereerste ontmoeting. Ik zei: ‘Hey, ik ben Remco, hoe heet jij?’ Montaser begreep er niks van. Toen dacht ik wel even: hoe gaan we dit doen? Eerst gebruikten we Google Translate, vanaf het begin alles in het Nederlands. We gingen veel koffie drinken, sigaretten roken en praten. Dat heeft goed gewerkt.”

“Het was voor ons beiden een bewuste keuze om met huisgenoten in een appartement te wonen. We houden van gezelligheid, we vervelen ons snel als we alleen zijn. Montaser vertelt soms over Syrië en zijn reis naar Nederland. Dat is heftig. Ik heb weleens met tranen in m’n ogen naar hem zitten luisteren. Dat plaatst mijn eigen leven in perspectief. Een mislukte scriptie bijvoorbeeld, dat lijkt dan niet zo belangrijk.

“We hebben een bijzondere vriendschap, omdat we ook echt voor elkaar zorgen, op elkaar letten. Ik wil dat het goed met hem gaat. Ik help hem met zijn Nederlands, zodat hij echt mee kan doen met de maatschappij. Maar ik leer ook van hem. Montaser is bijvoorbeeld echt een harde werker, dat bewonder ik.

“We hebben voor Startblok allebei op onze eigen manier rond gezworven. Montaser heeft een lange reis gemaakt naar Nederland en in drie azc’s gezeten. Ik heb drie maanden geen huis gehad. Toen sliep ik telkens weer bij andere vrienden op de bank, leefde uit een tas. Daarom waarderen we het allebei zo dat we nu een eigen huisje hebben.”

“Mensen die vooroordelen hebben over vluchtelingen, die nodig ik bij dezen uit om een keer langs te komen. Kom eens kijken hoe het echt gaat op individueel niveau, in plaats van te blijven generaliseren.”

Naam: Daphne Dieduksman
Functie: illustrator

Naam: Annelies Bontjes
Leeftijd: 24
Studie: master Journalistiek & Media
Interesses: schrijven, koken, kickboksen
Functie: blogger, eindredacteur

Naam: Leoni Nijland
Leeftijd: 25
Studie: master Journalistiek & Media, freelancer bij Folia Magazine
Interesses: schrijven, films kijken, hockeyen
Functie: blogger, eindredacteur