Skip to main content

Stan studeert aan het conservatorium

By 23-02-2021november 24th, 2021Bewoners

Stan (22) woont sinds vorig jaar april op Startblok. Eerst als huisbewaarder, daarna kreeg hij zijn eigen studio. Hij zit nu in het 3e jaar van Conservatorium Haarlem. Zijn vader is zijn grootste inspiratiebron, hij bracht hem in aanraking met zijn twee grote passies: muziek en tennis.

Stan is erg sportief, al dacht hij vroeger dat hij totaal niet van sport hield. Dit veranderde toen zijn vader hem leerde tennissen. ‘’Als we op vakantie gingen, zochten we altijd een plek waar in de buurt een tennisbaan was. We stonden daar dan vaak met het hele gezin te tennissen.’’ Van zijn twaalfde tot zijn 19e zat hij op les en deed mee aan competities. Op een gegeven moment kreeg hij ook een aantal idolen, maar Serena Williams is en blijft zijn favoriet. ‘’Ze heeft de sport echt veranderd; ze zet zich in voor vrouwen en mensen met een donkere huidskleur. Ik vind haar een hele mooie verschijning en ik herken mezelf soms in haar. Ik was bijvoorbeeld de enige in mijn klas met zwart haar, ik mocht niet altijd meedoen en ik was wat groter gebouwd dan de rest. In dat opzicht is zij echt een voorbeeld voor mij, binnen de tenniswereld sprong zij er ook uit met haar uiterlijk. Het is mooi om te zien dat zij dat beeld heeft veranderd.’’ 

 

Muzikale genen 

Zijn andere grote passie is muziek, vooral soul en R&B. Zijn muzieksmaak werd sterk beïnvloed door zijn ouders. ‘’Mijn vader vertelde mij altijd een verhaal over toen ik nog in de buik van mijn moeder zat. Dan liep mijn moeder door de kamer en ging ze meedansen op het ritme van soul en gospel nummers. Ook toen ik als baby op de grond aan het spelen was, werd de kamer gevuld met allerlei muziek.’’ Zijn vader was zijn grootste inspiratie. Regelmatig liet hij Stan nieuwe artiesten horen, zo leerde hij via zijn vader artiesten kennen als Stevie Wonder, Chaka Khan en D’Angelo. ‘’Wanneer mijn vader ging stofzuigen, droeg hij mij als eenjarige om zijn buik met een doek, terwijl uit harde boksen allerlei soul muziek schalde.’’ Ook zijn tante beïnvloedde zijn muzieksmaak. Ze is al jaren zangeres in het klassieke koor Cappella Amsterdam. ‘’Al van kinds af aan ging ik regelmatig naar haar shows in het Muziekgebouw aan ‘t IJ en het Concertgebouw. Door haar groeide mijn waardering voor klassieke muziek.’’ 

Met zo’n muzikale familie was het dan ook niet gek dat Stan al jong op pianoles ging. Ook ging hij op een gegeven moment acteerlessen volgen bij het Jeugdtheaterhuis in zijn geboorteplaats Leiderdorp. Hoewel hij uit allebei veel plezier haalde, koos hij uiteindelijk toch voor muziek. Op zijn 17e volgde hij zijn eerste zangles. ‘’Muziek was altijd al mijn nummer 1. Ik zing mijn hele leven al. Het is niet iets wat ik doe, het is wie ik ben. Door de zanglessen ben ik wel meer met techniek bezig, zodat ik dit zo lang mogelijk op een gezonde manier kan blijven doen.’’ 

Kleine omweg

Op zijn 16e haalde Stan zijn havo-diploma en begon aan de studie journalistiek. ‘’Ik vond media wel interessant. Ik was in die periode best verlegen en ik durfde nog geen auditie te doen voor het conservatorium.’’ Dus besloot Stan zich aan te melden voor de decentrale selectie van de studie journalistiek. Tegen zijn verwachtingen in werd hij aangenomen, maar na een jaar kwam hij erachter dat de studie toch niks voor hem was. ‘’Ik had het idee dat het journalisten leven erg geïsoleerd was. Je moest alles alleen doen; alleen op pad, alleen op je kamertje artikelen schrijven. Dat vond ik angstaanjagend en ik besloot om te stoppen met de studie en een tussenjaar te nemen.’’ Hij nam weer acteerlessen, deze keer bij Toneelhuis Amsterdam. Ook deed hij auditie voor Conservatorium Haarlem en hij werd aangenomen. 

Studeren aan het conservatorium 

Inmiddels zit hij in het derde jaar van het conservatorium. Zijn hoofdvak is zang en daarnaast volgt hij onder andere vakken als solfège, harmonieleer en jaarband. ‘’Elk jaar wordt er een band gevormd met mensen uit de klas. Je moet dan gedurende het jaar met elkaar nummers schrijven of een cover maken. Dit moet je dan performen en daar word je op beoordeeld.’’ Iets waarin Conservatorium Haarlem zich onderscheidt van andere conservatoria, is de focus op ondernemen en educatie. De leerlingen krijgen hier les in, zodat ze na de opleiding weten hoe ze zichzelf in de markt moeten zetten en tevens meerdere bronnen van inkomsten kunnen hebben, zoals lesgeven. ‘’Ik vind dat niet altijd het leukste onderdeel van de opleiding. Ik wil gewoon lekker spelen en optreden met mijn band, maar het is natuurlijk wel handig om te leren hoe je op een andere manier geld kunt verdienen.’’ 

Covid 

De coronamaatregelen maken het studeren aan het conservatorium erg lastig, muziek maken doe je immers samen. Toch probeert de school zoveel mogelijk lessen door te laten gaan, waarvan veel lessen nu online zijn. ‘’Ik vind het lastig dat bijna alles nu online moet. Ik keek erg uit naar een opdracht waarin we in koortjes moesten optreden. Nu moeten we alles opnemen en zelf in elkaar zetten. Het is leerzaam om op de computer te leren werken, maar ik mis het ontzettend om voor publiek op te treden. Ik ben er de afgelopen tijd achter gekomen hoe belangrijk het publiek voor een zanger is om het verhaal goed over te brengen.’’ 

Toekomstplannen

Momenteel werkt Stan bij Marqt, maar het liefst zou hij zijn geld verdienen met het optreden met zijn eigen band. Dat is nu een beetje lastig, maar hij is al hard bezig met het samenstellen van zijn eigen band. Ook heeft hij nu wat meer tijd om zijn eigen nummers te schrijven. Binnenkort komt zijn eerste nummer uit. ‘’Ik ben nu met een producer mijn nummers aan het afmaken. Ik schrijf zelf de tekst en akkoorden, maar er komt nog veel meer bij kijken om een nummer af te produceren. Ik hoop mijn nummer in maart uit te brengen.’’ 

Indonesië

Stan had een Indonesische vader en wil daarom graag een keer een reis maken naar Indonesië. ‘’Ik ben er nog nooit geweest, maar ik heb het gevoel dat ik daar een soort herkenning ga voelen. Dat ik daar op dat land stap en een soort innerlijke rust krijg.’’ Hij wil de reis graag alleen maken, zodat hij niet beïnvloed wordt door de mening van iemand anders. ‘’Ik wil gewoon mijn eigen eerste indruk krijgen en niet afgeleid worden door iemand die zegt dat het uitzicht lelijk is of dat het er stinkt.’’ 

Startblok

Stan woont sinds vorig jaar april in Riekerhaven. Hij begon als huisbewaarder. ‘’In maart werd ik plots mijn huis uitgegooid door mijn huisbaas. Via een vriendin hoorde ik over Startblok, waar ik op haar studio kon passen.’’ In december kreeg hij zijn eigen studio op het sociale woonproject. ‘’Het is toch wel boffen qua prijs en ligging. Het is betaalbaar en het ligt dicht bij het centrum.’’