Skip to main content

Meet the team: Zebib

By 07-10-2020november 24th, 2021Bewoners

Zebib is 26 jaar en werkt sinds kort als community builder op Startblok Riekerhaven. Ze heeft de opleiding assistent begeleiding afgerond en is daarna doorgegaan met  zorg en welzijn plus. In februari zal zij beginnen aan haar 3e opleiding: verzorgende ig. Naast haar baan als community builder werkt Zebib in de zorg, in loondienst en als ZZP’er. ‘’Ik werk in de thuiszorg. Ik help de mensen met douchen, wondverzorging en ik maak het eten klaar. Als ZZP’er werk ik met gehandicapten. Dan moet ik vaak de katheters en stoma’s verwisselen.’’ Hoewel het werk niet altijd even makkelijk is, vind ze het erg belangrijk om te doen. ‘’Soms denk ik: dit zijn ouders van mensen. In Eritrea heb ik geleerd om veel respect te hebben voor ouderen en hen te helpen, daarom wil ik daar werken. Maar ook buiten mijn werk help ik anderen graag. Als ik een dakloze op straat zie, dan denk ik vaak: hiervoor was diegene net als wij, net als ik. Als iemand diegene zou helpen, zou dat zijn leven kunnen verbeteren. Als ze mij om geld vragen, probeer ik altijd wat te geven.’’

Zebib doet van alles in haar vrije tijd. Van fitness tot film kijken en boeken lezen. Ze houdt het meest van liefdesverhalen, maar ook van boeken over de geschiedenis van Eritrea. ‘’Als ik aan het lezen of luisteren ben, dan ga ik helemaal op in het verhaal. Ik zie het als een video voor me en het lijkt soms alsof ik de personages persoonlijk ken. Dat vind ik heerlijk.’’ Voordat Zebib bij Startblok kwam werken, heeft ze veel verschillende baantjes gehad. Zo heeft ze gewerkt als schoonmaakster, serveerster en als productiemedewerker in een fabriek. ‘’Ik werkte op veel verschillende plekken, Almelo, Hengelo, Enschede, noem maar op. Ik vond het leuk om al die verschillende mensen te leren kennen. Het vergroot je netwerk, verbeterd je taal en je leert telkens weer wat nieuws.’’

Zebib woont sinds november 2020 op Startblok Riekerhaven. Het sociale en culturele aspect van Startblok spreekt haar het meest aan. ‘’In het dorp waar ik eerst woonde had ik geen contact met mijn buren, hier wel. Je leert veel van de verschillende culturen en het is een goede plek om mijn Nederlands te oefenen.’’ Zebib zegt al veel te hebben geleerd sinds ze hier is komen wonen. ‘’We waren een keer met een groep Eritreeërs bij de Nieuwe Meer. Het was 11 uur ’s avonds en ineens kwamen er twee Nederlandse mensen, ze zeiden gedag en bleven kletsen. Later kwamen er nog meer mensen bij en we hebben een hele gezellige avond gehad. Ik dacht toen wel: zou ik zelf ook zo op een groep afstappen? Ik denk het niet, maar doordat ik heb gezien dat zij het ook deden, zal ik het in de toekomst zelf sneller doen.’’