Meet the team: Timo

By 02-03-2020Blog

Timo is 24 jaar, komt oorspronkelijk uit Castricum en woont op Startblok sinds het project bestaat. Hij is niet alleen werkzaam als technisch beheerder, maar daarnaast ook vicevoorzitter van stichting Startblok Actief! Timo leest graag American Classics en fantasy boeken, is groot muziekfanaat en is dus vaak te vinden bij een concert in Paradiso of jazzcafé Alto. Als je hem niet bij een concert vindt, dan is hij waarschijnlijk aan het repeteren met zijn eigen bandje of iemand aan het inmaken in een nieuw bordspel! De komende tijd stellen we wekelijks een lid van het zelfbeheer voor en deze week is dat Timo Veraart 

 

Toen ik de eerste keer op Startblok aankwam… ja dat vond ik best wel spannend, maar ik zat ook vol met goede energie en vooral nieuwsgierigheid. Vol met enthousiasme! Iedereen leek deze energie wel te hebben naar mijn idee. Het was een soort open boek; wat gaan we meemaken? Wat gaan we leren? Ik maakte me niet zo’n zorgen over het lege terrein; die bouw, dat kwam wel goed. 

Voor zover ik het idee had kwam iedereen met volle energie om er wat van te maken en zich op zijn of haar manier in te zetten voor Startblok. Je kan wel zeggen dat we als een stel enthousiaste jonge hondjes onze nieuwe buren wilden leren kennen. Die energie, dat enthousiasme, heerste heel erg onder iedereen. Ik had het idee dat ik een hele hoop verschillende mensen zou ontmoeten en dat we ook veel van elkaar zouden kunnen leren. Er zit veel potentie in Startblok; een plek waar mensen daadwerkelijk mooi bij elkaar kunnen komen en ook door direct contact beter met elkaar overweg kunnen.

Vanaf het begin was ik direct onderdeel van het klusteam en kon ik dus direct helpen om het terrein op te knappen waar nodig. Dit deed ik samen met een aantal andere startblokkers. We hebben samen ook veel gebouwd zoals het terras en de barbecue plekken. Door het klussen bij mensen thuis leerde ik al snel heel veel bewoners kennen. Je komt een kamer in en dan ga je na het klussen ook gewoon even koffie drinken en lekker kletsen. Door die “koffie-aan-huis” bezoekjes ken ik veel bewoners goed.  Ik help ook veel met het opbouwen en organiseren van evenementen, ik probeer onze woonkamer steeds een beetje mooier te maken en organiseerde eerst ook graag leuke dingen met de gang. Ik ben dus eigenlijk vanaf het begin er in één keer heel diep ingesprongen.  

Soms is het wel moeilijk dat je met sommige mensen totaal niet kan communiceren, al is dat nu veel minder vaak een probleem. Er is soms een te grote taalbarrière en dat wil nog weleens voor een ongemakkelijke situatie zorgen. Je kan je dan ook echt een beetje lullig voelen dat de ander zich ongemakkelijk voelt doordat die niet uit zijn woorden komt. Dan is het soms ook uitvogelen hoe je iemand dan toch kan bereiken. Interculturele communicatie is dus nog best wel een ding. Je wilt er het liefst een hoop van maken en soms lukt dat gewoon niet. Dat vind ik gewoon heel lastig.  

Door Startblok heb ik een veel breder wereldbeeld gekregen; je beseft je veel meer hoe goed je het zelf hebt. Je leert andere visies te snappen, andere manieren van gastvrijheid en communicatie. Startblok leert je dat je een wereldburger bent en niet gewoon ‘een Nederlander’; we zijn meer dan landen en natiestaten. We vinden elkaar juist in die diverse gemeenschap. Het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ is bij mij erg blijven hangen. Probeer eerst iemand te leren kennen voordat je een uitspraak over diegene doet.