Skip to main content

Meet the team: Roos

By 19-11-2021november 24th, 2021Bewoners

Roos (22) is een van de Community Builders van Startblok Riekerhaven. Na haar bachelor in Social Work begon ze dit jaar aan haar premaster Orthopedagogiek. ‘’Ik leer testen af te nemen en te herkennen welke stoornis bij de uitslag past. Ik mag alleen niet zelf de diagnose afgeven, daarvoor moet ik doorverwijzen naar een psycholoog.’’ Met haar studie kan ze zowel in het onderwijs als in de jeugdzorg gaan werken, maar wat ze precies gaat kiezen weet ze nog niet. ‘’Ik hou van maatwerk, dus dat past weer beter bij het onderwijs. Misschien wil ik hierna ook nog wel doorstuderen, maar dat hangt ook een beetje af van hoe mijn premaster en master gaan.’’ Naast haar studie en baan als Community Builder, werkt Roos op een kinderopvang. Ze werkt hier met verschillende leeftijden, van baby’s tot peuters en kleuters. ‘’Wat ik vooral leuk vind is het spelend ontdekken. Als je een baby van 8 maanden hebt die niet weet wat hij moet met een rammelende bal, weet hij dat na een maand ineens wel. Peuters en kleuters zijn ook leuk om mee te werken, omdat ze al veel meer kunnen uitleggen wat ze willen. Je kan met die leeftijdsgroep ook veel meer activiteiten doen.’’ In haar vrije tijd schildert Roos graag. Ze houdt vooral van abstracte kunst. ‘’Het leuke aan abstracte kunst is dat het niet alleen maar overduidelijke afbeeldingen zijn van bijvoorbeeld landschappen. Ik vind het mooi dat iedereen wat anders in hetzelfde schilderij kan zien en dat de verhoudingen niet helemaal hoeven te kloppen.’’ Daarnaast houdt Roos ook erg van dansen, dit doet ze al vanaf haar 8ste. Ze wil dit jaar beginnen aan een cursus stijldansen. ‘’Laatst had ik een proefles, we leerden de quickstep. Ik weet nog niet heel veel van stijldansen en ik vind het leuk om weer wat nieuws te leren.’’ Voordat Roos bij Startblok kwam werken had ze een baan in de ouderenzorg als woonkamerondersteuner. Hierin zorgde ze voor het laagdrempelige contact met mensen met dementie. Ze zorgde dat de mensen genoeg te eten en te drinken hadden, maar ze maakte ook praatjes met ze en speelde spelletjes. ‘’De bewoners vertelden veel over hun leven vroeger, omdat dat deel van het geheugen vaak wel nog heel goed werkt. Volgens mij hadden de mensen vroeger veel meer rust. Je had geen sociale media en wereldnieuws dat de hele dag overal vandaan kwam. Het leven was veel simpeler.’’

Roos woont sinds april 2021 op Startblok Riekerhaven. Via een Facebookgroep hoorde ze over ons project. ‘’Ik stond op het punt om aan mijn tweede studie te beginnen en mijn moeder en ik waren het erover eens dat het een logische stap zou zijn om nu ook op mezelf te gaan wonen. Ik bekeek de website van Startblok en ik vond het een heel mooi concept. Ik hoopte meteen dat ik met mijn sociale achtergrond iets kon betekenen voor de community.’’ Wat ze vooral leuk vind aan het wonen op Startblok is de invloed die de bewoners hebben op hun woonomgeving door middel van de stichting en via gangmakers. ‘’Ik vond het in het begin best spannend, maar ik kwam er al snel achter dat iedereen hier heel vriendelijk is en altijd wel open staat voor een kopje koffie of een goed gesprek.’’