Skip to main content

Maatschappelijk werker Ana vond nieuwe woning via gemeente

By 11-02-2021november 24th, 2021Bewoners

Ana (32) behoort tot de eerste lichting bewoners van Startblok Riekerhaven. In 2016 kwam zij op het sociale woonproject wonen en na 5 jaar is het tijd om de volgende stap te zetten. Doordat ze maatschappelijk werker is, kon Ana gebruik maken van een voorrangsregeling van de gemeente. 

Van Groningen naar Amsterdam

Voordat Ana naar Startblok verhuisde, woonde en studeerde ze in Groningen. Na haar afstuderen wilde ze naar een grotere stad verhuizen, ze wist alleen nog niet welke. ‘’Ik twijfelde nog tussen Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Het maakte me niet veel uit naar welke stad ik zou gaan, ik had in geen van de steden bekenden. Toevallig kreeg ik via via een particuliere studio in Amsterdam, dus toen was de keuze snel gemaakt. Direct na het inleveren van mijn scriptie ben ik vertrokken.’’ Zo begon haar avontuur in Amsterdam. De studio was wel aan de prijzige kant, dus hield ze haar ogen open voor iets goedkopers. Toen ze via Facebook over het nieuwe woonproject Startblok Riekerhaven las, werd ze meteen enthousiast en ze schreef een uitgebreide motivatiebrief. Kort daarna kreeg Ana een studio toegewezen. ‘’Ik heb echt ontzettend veel geluk gehad dat ik dit toen ben tegengekomen en dat ik werd uitgekozen.’’ Een jaar later verhuisde Dagmar, een van Ana’s studie vriendinnen, ook naar Startblok. Zij ging in een appartement wonen en na tijdje kwam daar een kamer vrij. ‘’Ik kwam met het idee om Rosita, een andere studievriendin, in die kamer te plaatsen. Zij wist namelijk ook niet meer wat ze wilde doen in Groningen, dus kwam ze naar Amsterdam en zo was het vriendinnengroepje weer compleet.’’ 

Eén grote familie

Ana zat een tijd lang niet lekker in haar vel, maar door de hechte community van Startblok ging het al snel beter met haar. Ze kijkt terug op een bijzondere tijd. ‘’Op Startblok is iedereen heel toegankelijk en je maakt snel nieuwe vrienden. Hierdoor had ik constant een sociaal netwerk om mij heen en stond ik eindelijk weer middenin het leven. Dit heeft me er echt bovenop geholpen. Het is een periode die ik niet snel zal vergeten, omdat het zo’n positieve omslag in mijn leven was.’’ Voor Ana is Startblok vooral een plek waar je jezelf kunt zijn. Voor haar voelt de gemeenschap als één grote familie: iedereen is welkom en mensen worden niet snel buitengesloten. ‘’Als ik niet lekker in mijn vel zit, ben ik geneigd om me terug te trekken. Hier heb ik geleerd dat ook al heb je je dag niet, je gewoon kan aanschuiven zonder dat je de leukste versie van jezelf moet zijn.’’ Ana’s studio zat op de begane grond aan een van de groene velden van Startblok en dit had zo zijn voordelen. ‘’Ik stapte m’n raam uit en lag zo een hele middag op een van de ligbedjes voor mijn studio. Ik kon ook dagen achter elkaar doorbrengen met mijn buren. Dat hoefde geen extreem sociale gebeurtenis te zijn. Soms was het gewoon lekker samen naar muziek luisteren en dan ‘s avonds met z’n allen barbecueën en eindigen met een feestje rond het kampvuur. Dat zijn momenten die ik niet snel zal vergeten.’’  

Een eigen willetje 

Na het afronden van haar studie psychologie ging Ana aan de slag als maatschappelijk werker. Ze ging voor een organisatie werken waar ze haar cliënten begeleidde vanuit kantoor, maar dit was niet helemaal wat ze voor ogen had. ‘’Ik vond het nogal een klinische en zakelijke setting. Ik wilde juist meer van de omgeving van de persoon zien. Als je bij iemand thuis komt, krijg je een vollediger beeld van iemands situatie’’. Sinds september werkt ze voor een organisatie die zich inzet voor daklozen. Zij krijgen een woning toegewezen en het is de bedoeling dat deze woning uiteindelijk op hun eigen naam komt te staan. ‘’Ik heb bij verschillende organisaties gesolliciteerd, maar heb er bewust voor gekozen om met daklozen te gaan werken. Het zijn vaak mensen die echt hun eigen pad hebben gekozen en nogal eigenwijs kunnen zijn. Dat spreekt me altijd wel aan en het is een interessante uitdaging.’’ Eens per twee weken gaat Ana langs bij haar cliënten en helpt hen zelfstandiger te worden. Zo kijkt ze samen met hen naar de doelen waaraan ze willen werken en helpt ze haar cliënten bijvoorbeeld met financiële problemen. Binnenkort start ze een traject met een nieuwe cliënt en daar kijkt ze erg naar uit. ‘’Ik ga een man begeleiden die al 10 jaar in een tentje langs de weg woont. Het schijnt een hele excentrieke man te zijn die helemaal zijn eigen ding doet. Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe het gaat zijn om hem te begeleiden.’’     

Voorrangsregeling 

Doordat Ana maatschappelijk werker is, komt ze in aanmerking voor een speciale voorrangsregeling van de gemeente. Via haar werkgever kon ze hiervoor een aanvraag indienen, maar dit verliep niet helemaal volgens plan. ‘’Door een fout in de beoordeling zeiden ze dat ik geen recht had op de regeling. Na een paar maanden hebben ze die fout gelukkig rechtgezet, maar dit was wel een stressvolle periode voor mij. Je kan de aanvraag pas doen wanneer je huidige contract binnen een jaar afloopt, dus de einddatum van mijn contract op Startblok kwam steeds dichterbij. Ik heb ondertussen wel naar andere plekken gezocht, maar ik wilde deze kans op een sociale huurwoning natuurlijk niet laten schieten.’’ 

Een week geleden verhuisde Ana naar haar volledig gerenoveerde driekamer appartement in Bos en Lommer. ‘’Het is een stuk ruimer, ik heb nu twee slaapkamers en een balkonnetje. Ik heb ontzettend veel geluk gehad dat ze deze woning aan mij hebben toegewezen.’’ Haar nieuwe woning is maar een paar metrohaltes verwijderd van Startblok en ze is dan ook van plan om nog vaak langs te komen bij haar oude buren. Ook neemt ze een stukje wijsheid mee die ze in haar tijd op Startblok heeft opgedaan. ‘’Ik heb hier geleerd dat je zelf ook initiatief kan nemen om contact met je buren op te zoeken. Wanneer het weer kan ga ik mijn nieuwe buren dan ook zeker uitnodigen om eens samen wat te drinken.’’ 

Tips voor het vinden van een nieuwe woning: 

Door haar leeftijd kwam Ana niet meer in aanmerking voor een jongerenwoning. Voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten heeft zij een aantal tips: 

  • Kijk naar projecten als The Fizz of Westbeat. Dit zijn woonprojecten waar je toch met jonge mensen woont, maar ouder mag zijn dan 27 jaar. Het is wat duurder dan Startblok, maar betaalbaar voor Amsterdamse begrippen. 
  • Lijkt het je leuk om samen met een vriend, vriendin, broer, zus of collega samen te wonen? Ga dan op zoek naar friends-appartementen. Je hebt dan allebei je eigen huurcontract en evenveel rechten. Lees hier meer informatie: http://friendswonen.nl/ 
  • Bedenk of je ook buiten Amsterdam zou willen wonen. Hier is vaak toch meer keuze en het is goedkoper. 

Op haar werk kreeg Ana veel vragen van cliënten die op zoek waren naar een woning. Ze deed hiervoor veel research en heeft hiervan een handig document gemaakt waarin allerlei tips staan voor het vinden van een woning. Je leest het hier