Skip to main content

Kijkje achter de schermen: gangmakersmeetings

By 15-10-2019Blog

Startblok Riekerhaven werkt met een systeem van zelfbeheer, maar wat is zelfbeheer nou eigenlijk precies en hoe ziet dit eruit in de praktijk? De komende tijd zullen we met een aantal blogs een kijkje achter de schermen geven om een wat beter idee te geven van waar het beheer zich nou allemaal mee bezig houdt. Deze keer: de gangmakersmeetings.

Vier keer per jaar wordt er op Startblok Riekerhaven een gangmakersmeeting georganiseerd; een avond waarop alle gangmakers worden uitgenodigd en de projectmakers met ze in gesprek gaan. Er wordt aandacht besteed aan wat er op het moment allemaal speelt, wat er de afgelopen tijd goed is gedaan, en wat er beter kan. De gangmakers zijn een van de centrale steunpilaren die het beheer van Startblok draaiende houden. Ze houden een oogje in het zeil, zorgen ervoor dat de gang netjes blijft, en letten op of het wel goed gaat met de bewoners. Hoewel de gangmakers natuurlijk altijd in contact staan met het sociaal beheer is het ook belangrijk om eens in de zoveel tijd met zijn allen samen te komen en alle actuele zaken te bespreken. Zo kunnen ze deze informatie weer doorgeven aan hun bewoners als hier vragen over zijn en heeft iedere bewoner een laagdrempelig aanspreekpunt in zijn of haar gang. “Jullie zijn onmisbaar,” staat er dan ook in grote letters op het bord onder de punten om op de avond te bespreken.

Deze maand werd er bijvoorbeeld aan de gangmakers gevraagd of ze een oogje in het zeil willen houden of bewoners niet zonder toestemming hun kamer onderverhuren. Toch ligt de toon ook op verbroedering. “Jullie hebben de laatste tijd veel boetes uitgedeeld,” zegt projectmaker Ibrahim. Hoewel hij blij is dat de gangmakers goed opletten, benadrukt hij dat het niet de bedoeling is dat de gangmakers een soort politieagent van de gang worden. “De gangmakers zijn er voor de bewoners, probeer ze te motiveren om verantwoordelijkheid te nemen en samen bij te dragen aan het project. We willen de problemen met elkaar oplossen, niet alleen maar boetes uitdelen. Dat maakt het samenleven veel leuker.”

Ook de veiligheid op het complex staat centraal. Er wordt gepeild of er interesse is in een dagcursus EHBO, zodat de gangmakers voorbereid zijn voor het geval dat er onverhoopt iets gebeurt. Bijna alle handen gaan de lucht in, en er wordt enthousiast ingegaan op de mogelijkheid om iets bij te leren waarmee de bewoners wat voor elkaar kunnen betekenen.

Naast het bespreken van actuele zaken wordt de meeting ook ingezet als een manier om extra input van bewoners te krijgen. Dit keer is er zelfs een enquête vanuit stichting Startblok Actief! waarmee de geïnteresseerden kunnen aangeven wat voor activiteiten ze graag zouden willen zien op Startblok. Gedurende de avond worden er allerlei ideeën aangedragen om Startblok verder te verbeteren, en één gangmaakster stelt zelfs een speciale Facebookgroep voor kattenbaasjes voor, waarmee Startblokkers met katten gezamenlijk een beetje op elkaars beestjes kunnen letten.

Wanneer alle punten op het bord zijn besproken kijken de gangmakers afwachtend naar de projectmakers of er nog iets belangrijks volgt. “Je kan ook lekker een biertje nemen,” zegt projectmaker Jesse. “Dat is dan het laatste punt.”