Achteraan het terrein van Riekerhaven is het een kleurrijke chaos. Al weken zijn bewoners hier druk in de weer met hamers, boormachines en spuitbussen. Vandaag, op de laatste dag voor het festival, begint alles dan toch echt vorm te krijgen.
Morgen is het eindelijk zo ver: het 3!House Festival van Startblok Riekerhaven. Ondertussen zijn we alweer aangekomen bij het vierde festival van het wooncomplex. Hoewel het openingsfestival drie jaar terug werd georganiseerd door de oprichters van het project, hebben de bewoners de traditie zelf overgenomen en er een jaarlijks terugkerend evenement van gemaakt. Maar hoe werkt dat eigenlijk, om als groep jongeren zonder enige ervaring een heel festival op te zetten? En wat komt daar allemaal bij kijken?
Twee jaar terug is er op Riekerhaven een bewonersorganisatie opgericht die zich ontfermt over alle activiteiten en evenementen op het terrein: Stichting Startblok Actief!. Naast alle kleinere activiteiten werkt deze groep bewoners het hele jaar toe naar het festival, het hoogtepunt van het jaar. Saskia, voorzitter van Startblok Actief!, bevestigt vermoeid dat het een heleboel werk is, maar toch zeker niet zonder voordelen. “Het is een ontzettend leerzaam proces, je bent opeens met van alles bezig wat anders niet zomaar op je pad zou komen. Zo zijn we de afgelopen maanden uitgebreid in overleg gegaan met de Gemeente Amsterdam en allerlei sociale organisaties over zaken zoals vergunningen, subsidies, en mogelijke samenwerkingen.”
Naast de meer formele zaken zorgt de stichting er ook voor dat er groepjes van enthousiaste bewoners worden samengesteld die onderling aan de slag gaan. Zo is er bijvoorbeeld al bijna twee maanden een decoratieteam van creatieve bewoners hard bezig om uit te vogelen hoe het terrein zo leuk mogelijk aangekleed kan worden. Tijdens de bijeenkomsten wordt er druk gebrainstormd, trekken ze eropuit om te zoeken naar bruikbaar materiaal, en wordt er gezellig samen geknutseld in de zon. Allerlei vormen van creativiteit vinden uiting in het festival; elk jaar weer geeft dit evenement de kans aan muzikale bewoners om voor buren en vrienden op te treden met een band of als DJ. Zelfs de meer technische kant wordt opgepakt door enthousiastelingen, die al weken aan stageplans en geluidstechnische zaken zitten te puzzelen. Daarnaast biedt het festivalterrein de perfecte mogelijkheid voor klussers met ervaring om hun talenten de vrije loop te laten, of voor de iets minder handige harry’s om onder begeleiding uit te proberen hoe ze bijvoorbeeld een tafel in elkaar kunnen zetten.
Hoewel er natuurlijk genoeg bewoners en aanhang zijn die alleen op de dag zelf langskomen om een kijkje te nemen, wordt er door de organisatie benadrukt dat het juist het gehele proces is wat het zo bijzonder maakt. “Je kunt het festival niet alleen zien als één dag,” zegt Saskia, “het draait net zo goed om de hele aanloop ernaartoe die al maanden van tevoren start. Met het festival bieden we bewoners de mogelijkheid om iets bij te dragen aan hun woonomgeving, en dat is ook duidelijk te zien aan het gevoel van verantwoordelijkheid en trots dat ontstaat bij de betrokkenen. Uiteindelijk is dit de manier waarop we hier écht een community opbouwen; wanneer bewoners niet alleen langskomen op een gezellige avond, maar zich actief inzetten om iets leuks te realiseren voor de hele gemeenschap.”
Die input van bewoners is ook zeker terug te zien. Op de dag zelf zullen dit jaar ruim 60 Startblokkers de handen uit de mouwen steken om alles soepel te laten verlopen. Zij zetten zich bijvoorbeeld in door te helpen bij de bar, met de verkoop van consumptiemunten, of door tussendoor het terrein schoon te houden.
Ook voor Startblokkers die nog niet veel buren kennen blijkt het festival de ideale gelegenheid om betrokken te raken. Zo bevestigt ook Karien, die pas een week op Startblok woonde toen ze werd uitgenodigd om te helpen met decoratie, en de afgelopen week bijna elke dag op het festivalterrein terug te vinden was. “Je komt gelijk met mensen in aanraking. Het is toch altijd een beetje lastig als je ergens net nieuw bent, ik vind het bijzonder dat ik hier zo makkelijk tussen ben gekomen.”
Die verbinding en gezelligheid zijn natuurlijk waar het uiteindelijk allemaal om draait. Aan het eind van de avond zijn er deze week dan ook elke dag mensen te vinden geweest op het terrein om onder het genot van een drankje nog even terug te blikken op het harde werk wat er weer is verzet. Ik vraag Timo, vice-voorzitter van Startblok Actief!, hoe hij de organisatie van het evenement heeft ervaren. “Het is meer werk dan je je in eerste instantie voorstelt, dus het brengt ook zeker een hele hoop stress met zich mee,” geeft hij toe. “Maar we zitten hier nu op de laatste dag, en ik als zo om me heen kijk hebben we het volgens mij toch maar gefixt. Ik denk dat we daar best wel trots op mogen zijn met zijn allen.”
Hoe de dag precies zal verlopen moeten we natuurlijk nog mee maken, maar één ding staat vast: de keiharde inzet van de afgelopen dagen laat zien waar Startblok nou echt voor staat – een community. En dat mag morgen zeker gevierd worden!