Skip to main content

Feest! Nieuwe ontmoetingen in Riekerhaven

By 24-04-2019juni 19th, 2019Blog

Door: Annelies Bontjes

Onder andere Eritrese, Syrische en Nederlandse bewoners kwamen afgelopen vrijdag 12 april samen tijdens Let’s Get Together in Amsterdam.

De avond begon met een gezamenlijk diner in de kantine van handbalvereniging Westsite en werd afgesloten met een feest in het Clubhuis van Startblok Riekerhaven. Een enorme pan mlogya, een stapel injera en een bord met stukjes haring staan verspreid over de bar. Ongeveer zestig mensen zitten aan lange tafels met elkaar te praten. Af en toe staan ze op om naar bar te lopen voor een biertje of om te proeven van het eten.

Vanavond komen hier alle culturen samen: Eritreeërs, Syriërs en Nederlanders. Er is namelijk iets belangrijks dat hen bindt: ze zijn allemaal bewoners van Startblok Riekerhaven. Aan het begin van de avond gaat iedereen nog aarzelend aan tafel zitten bij eigen vrienden, maar dat is niet de bedoeling. Het thema van de avond is namelijk Let’s Get Together – het doel is om nieuwe mensen te ontmoeten.

De avond is een initiatief van stichting Startblok Actief!, die sociale activiteiten organiseert op Riekerhaven, en stichting Ykeallo, die begeleiding, coaching en bemiddeling biedt aan Eritrese statushouders. “We willen vanavond de statushouders en de andere bewoners van Riekerhaven op een leuke manier met elkaar in contact brengen,” vertelt Mek, oprichter van stichting Ykeallo. “We willen verbinding creëren en de samenwerking tussen de twee stichtingen versterken.” Tussen de tafels door lopen vrijwilligers van stichting Ykeallo die aan het ‘connecten’ zijn: ze stellen Nederlanders en statushouders aan elkaar voor en zorgen ervoor dat er een goede mix ontstaat.

“Het is leuk om vanavond te zien wie je buren zijn en nieuwe mensen te ontmoeten,” zegt de Nederlandse Anouk, één van de aanwezige bewoners. Ook de Syrische Anas, eveneens bewoner van Riekerhaven, ontmoet veel nieuwe mensen vanavond. “Ik vind het mooi om met mijn buren te praten, te eten en te dansen,” zegt hij. “Ik sta de hele avond biertjes te tappen. Veel mensen komen bij de bar staan voor een praatje.”

Na het diner is het tijd om te dansen. In het Clubhuis wordt tot in de late uurtjes Eritrese, Syrische, Nederlandse en Engelse muziek gedraaid. Saskia, voorzitter van Startblok Actief!, is zeer tevreden over de avond. “Het is geweldig dat op dit feest zóveel veel vermenging tussen de verschillende groepen is! Iedereen is ook echt betrokken bij de avond. Eritreeërs leggen ons bijvoorbeeld de Eritrese danspasjes uit en veel mensen hebben eten gekookt of helpen ongevraagd met opruimen en het terugzetten van meubels.” Mek is het met haar eens. “Deze avond overtreft mijn verwachtingen. Er is een goede opkomst. Ik heb met veel mensen goede gesprekken gehad en geniet van allerlei gerechten die door bewoners zelf zijn bereid.” Of deze avond voor herhaling vatbaar is? “Zeker!” zegt Mek. “Dit smaakt naar meer!”