Skip to main content

Een beloftevolle handtekening

By 14-10-2017november 14th, 2017Blog, Uncategorized
Het is zaterdag 23 april 2016. Ik kijk de zaal nog eens rond. Honderden mensen kijken mij aan. Dit is een zaal vol verhalen, besef ik. Hoe komen die verhalen bij elkaar, wat kunnen deze mensen voor elkaar betekenen?
Maandenlang was gewerkt naar deze ontmoeting tussen honderden statushouders en Nederlandse jongeren. De eerste echte stap naar een gemeenschappelijk leven in Riekerhaven. Eigenlijk geloofde ik het nog steeds niet. Gaat dit straks wel goed, zo veel verschillende mensen en culturen bij elkaar?
Ik mag iedereen welkom heten. Het beeld van al die verschillende mensen vergeet ik niet meer. Maar er gebeurt pas echt iets, als iedereen zich verspreidt over het gebouw. Eerst wat plichtmatig langs de standjes en de informatiebijeenkomsten. Maar al snel worden de stoelen en banken gebruikt voor de echte ontmoeting. Vanaf een schommel kan ik het allemaal rustig overzien. Dit komt allemaal goed, gaat door mijn hoofd. In de hoek van de hal zet ik, samen met honderden anderen, mijn beloftevolle handtekening onder het manifest ‘Building a future together’. Tussendoor schiet ik wat videobeelden met mijn mobieltje.
Riekerhaven is nu een jaar bewoond. Is het een succes? Die vraag kunnen de bewoners natuurlijk het beste beantwoorden. Maar bij De Key hadden we natuurlijk ook dromen en verwachtingen. We hoopten in de eerste plaats een veilige omgeving te creëren. Een plaats waarin jongeren elkaar ontmoeten, leren van elkaar en samen een toekomst opbouwen. Dat lijkt bovenverwachting goed te gaan. Daarbij functioneert Riekerhaven, op basis van zelfbeheer en zelforganisatie, als een hechte community. De wijze waarop dat loopt, vormt voor De Key een bron van inspiratie in andere projecten.
Riekerhaven is in een paar maanden bedacht en gebouwd. Dat vroeg om een bijzondere aanpak. Het werd een reis waarin Riekerhaven zich al werkende ontvouwde. Dat kon alleen dankzij de grote inzet van de gemeente, Socius Wonen, vele maatschappelijke organisaties en natuurlijk van mijn collega’s bij De Key. Iedereen werkte mee om wat te brengen, niet om te halen. We weten nu waar Riekerhaven na een jaar staat. Dat geeft hoop voor de komende jaren. Maar om niet te vergeten hoe het begon, deel ik nu graag mijn opnamen van die eerste dag. Ze zijn me nog steeds dierbaar.
Leon Bobbe,
Directievoorzitter Woonstichting De Key