Skip to main content

Debbie’s wereld op Startblok

By 11-05-2017Blog

Een woning of überhaupt een kamer vinden in Amsterdam is een ramp. Studenten, net werkende starters en expats zijn allemaal op zoek naar die ene parel om in te kunnen wonen. Een jaar geleden heb ik mijzelf ook, met groot enthousiasme, in die zoektocht gestort. Startblok kwam hierbij op het juiste moment op mijn pad. Ik dacht: dit is mijn kans om ergens te gaan wonen! Op een plek met gemotiveerde buren die het ook leuk vinden om aan activiteiten deel te nemen. Inmiddels woon ik alweer bijna een jaar op Startblok. Ondanks mijn bedenkingen in het begin, kwam ik erachter dat je nergens zo vrij bent om te leven als op Startblok.

Maar hoe komt dat?

Wat waren dan mijn bedenkingen? De ene helft van mijn hersenen wilde vooral op Startblok wonen door de lage huur, en de andere helft dacht zelfs dat het niets voor mij zou zijn. Dat had alles te maken met vooroordelen. Over de cultuurverschillen, de manier van communiceren, het nauwelijks Engels kunnen spreken van de buren. Ik moet bekennen dat die vooroordelen mij teisterden toen ik net op Startblok kwam wonen.

Zo plat als een dubbeltje

Maar wie waren de eersten die mij kwamen helpen met klussen in het appartement? Mijn buren die geen Engels spraken, maar wel bereid waren om die parketvloer samen met mij te leggen. Laatst was de fietsband van zowel mij als die van mijn huisgenoot zo plat als een dubbeltje. ’s Avonds in het donker hebben wij geprobeerd deze te plakken. Iedereen die langs kwam, vroeg of wij hulp nodig hadden.

Vasthouden aan vooroordelen

Verruimen vooroordelen de kijk op het leven? Nee, absoluut niet. Als ik eraan zou blijven vasthouden, zou ik nooit een gezellig praatje maken met mijn buren en vrienden met ze worden. Juist toen ik die vooroordelen losliet, ging er een hele wereld voor me open!

Tekst:
Naam: Debbie
StudieCommunicatie aan de Hogeschool van Amsterdam
Interessesschrijven, lezen, hardlopen, concerten en vrienden
Functie: blogger

Illustratie:
Naam: Simone
Functieillustrator