Skip to main content

Chris kocht zijn eerste woning

By 26-02-2021november 24th, 2021Bewoners

Chris (29) woonde sinds zijn studie in Amsterdam. Vorig jaar nam hij samen met zijn vriendin het besluit om een woning te kopen. Ze vonden een appartement in Utrecht; zijn geboorteplaats en tevens de plek waar zijn filmbedrijf de Transketeers is gevestigd. 

Van fotografie naar film

Chris studeerde 4 jaar lang fotografie, maar was aan het eind van zijn studie ontevreden met wat een foto kan. ‘’Ik had het gevoel dat je er heel makkelijk voorbij kunt lopen en als je er een ander onderschrift onder zet, wordt de betekenis heel anders.’’ Dus besloot hij een master genaamd Dirty Art Department aan het Sandberg Instituut te doen. Het is een brede master waar je van alles leert, bijvoorbeeld het ontwerpen van meubels en decors, maar ook performen en pizzabakken. ‘’Ik zat met psychologen, designers en zangers in de klas. In die twee jaar werkten we veel samen en zochten we voor onszelf uit hoe we de dingen die wij belangrijk vonden in werk om te zetten.’’ In die tijd kwam Chris erachter dat hij goed was in filmen en dat hij daar ook plezier uit haalde, dus besloot hij hierin verder te gaan. 

Nu werkt Chris als filmmaker en samen met twee andere mannen heeft hij een filmbedrijf dat Transketeers heet. Dit omdat ze alle drie trans zijn. In 2015 begonnen ze aan een documentaire serie met portretten van transgender personen in Nederland. ‘’Toen we deze serie aan het maken waren, was het eerste seizoen van Hij is een zij op tv. We vonden het goed dat er meer aandacht kwam voor trans personen, maar we vonden het jammer dat er nog steeds een Arie Boomsma voor nodig was om de verhalen te vertellen. Wij maakten  toen een serie documentaire portretten waar transgender personen zelf aan het woord werden gelaten en werden neergezet als ‘volledig persoon’.’’ In januari was de serie Ik word prostituee te zien op Net 5. Deze serie hebben de Transketeers ook gemaakt, met behulp van een groter team. 

Startblok 

Chris woonde vanaf de zomer van 2016 in Startblok Riekerhaven. Het fijne aan Startblok vond hij dat er veel interactie tussen de bewoners is. ‘’Je kent hier veel mensen van gezicht en wanneer je naar buiten loopt is er altijd wel iemand om een praatje mee te maken. Soms is het heel oppervlakkig, maar met een aantal mensen heb ik een hechte vriendschap opgebouwd.’’ Het meest bijzondere aan het sociale woonproject vindt hij dat er zoveel leeftijdsgenoten wonen met allemaal een heel andere achtergrond. ‘’Ik had op een gegeven moment een expositie met mijn fotografie werk in Belgrado. Ik was met mijn buurjongen thee aan het drinken en vertelde hem dat ik de week erna naar Belgrado zou gaan. Hij antwoordde dat hij door de bossen in Servië had gelopen toen hij vluchtte. Het grootste deel van de tijd ben je elkaars gelijke, maar op zulke momenten komt het hard naar voren dat anderen een hele andere start hebben gehad.’’ Chris heeft veel leuke herinneringen aan Startblok, van barbecueën bij de boomhut tot pool parties in het zwembad. Ook de spontane etentjes met zijn buren staan hem nog bij. ‘’Tijdens de ramadan stonden mijn Sudanese buurjongens ‘s avonds laat heerlijk eten klaar te maken. Ik werkte in een restaurant en kwam laat thuis. Rond die tijd zaten zij dan in de gezamenlijke woonkamer te eten. Dan riepen ze: ‘Kom Fufu eten en mangosap drinken!’. Dan ging ik er gezellig bij zitten en zaten we een beetje te kletsen.’’ 

Samenwonen in een koophuis

Na ruim 4 jaar was het tijd voor Chris om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Toen Chris op zijn 18e een relatie kreeg met zijn vriendin, wilde hij eerst op zichzelf wonen. Tijdens de eerste lockdown vorig jaar beseften de twee dat ze klaar waren om samen te gaan wonen. Allebei de huizen waren aan de kleine kant; de studio van Chris was 23 vierkante meter en zijn vriendin woonde op 30 vierkante meter. Dus gingen ze op zoek naar een woning die groot genoeg voor hen beiden was. Ze besloten voor een koophuis te gaan. ‘’Wat in ons voordeel werkte was dat mijn vriendin haar appartement kon verkopen met overwaarde. We hebben toen vergeleken wat de kosten zouden zijn voor kopen en huren. Op het moment dat je genoeg geld hebt om te kopen, is dat voordeliger dan huren. Vrienden van mij huren in dezelfde buurt als waar wij nu wonen en zij zijn maandelijks bijna twee keer zoveel kwijt dan wij. We zijn toen met een financieel adviseur gaan praten en we hebben naar onze inkomens en onze studieschuld gekeken om vast te stellen hoe hoog onze hypotheek zou kunnen zijn.’’ Al snel kwamen ze erachter dat een woning in Amsterdam kopen financieel niet haalbaar zou zijn als ze groter zouden willen wonen dan ze nu al deden. Al snel kwamen ze op de stad Utrecht. ‘’Ik ben in Utrecht opgegroeid en heb er veel vrienden wonen. Ook het atelier van de Transketeers staat in die stad. Mijn collega’s zijn naar Zeist en Eindhoven verhuisd, dus Utrecht was voor iedereen het makkelijkst bereikbaar.’’ 

Bieden en bezichtigingen 

Zo begon de zoektocht naar een koopwoning in Utrecht. Ze hadden allebei nog niet heel veel ervaring met het kopen van een woning, dus besloten ze eerst rustig te kijken wat voor huizen er allemaal te koop stonden. Ook maakten ze een lijstje met dingen die ze belangrijk vonden, bijvoorbeeld de hoeveelheid vierkante meters, groen in de buurt en de hoogte van de servicekosten. ‘’Op een gegeven moment boden we op een woning, maar daar werd flink overheen geboden door anderen. Later was mijn vriendin naar een bezichtiging van een ander appartement gegaan. Ik kon niet mee, want ik moest filmen die dag. Ze kwam terug en vertelde me dat ze het wel iets vond. We hebben er toen nog een paar nachtjes over geslapen en besloten om er volledig voor te gaan.’’ Ze kregen de woning toegewezen en sinds januari dit jaar wonen ze in hun appartement in Utrecht. ‘’Ik ben ontzettend blij met mijn nieuwe woning. We zitten op de hoek van de flat en hebben aan drie kanten ramen. Dat is heel wat anders dan de twee dunne ramen die ik op Startblok had.’’ 

Chris deelde met ons een aantal handige tips voor het kopen van een woning: 

  • Laat je niet gek maken. Er zijn een aantal partijen die er baat bij hebben als jij je opgejaagd voelt, makelaars bijvoorbeeld. Als jij namelijk bij een bezichtiging bent en denkt ‘Ik móet nu een huis’, dan bied je misschien veel hoger dan je eigenlijk kunt of zeg je dat je er volgende week al in kunt, terwijl je eigenlijk nog veel langer nodig hebt. 
  •  Maak een spiekbriefje voor jezelf waarin staat wat je maximale budget is zonder dat je daar gestrest van wordt. Als je tussen de 25 en 30 bent, ben je niet in de positie om in één keer heel veel geld ergens vandaan te trekken. Bepaal dus een haalbaar budget. 
  •  Zoek een financieel adviseur die bij je past. Mijn vriendin en ik hebben met verschillende adviseurs een gesprek gehad en echt gekeken naar of het goed voelde. Pas bij de derde hadden we het vertrouwen dat de samenwerking goed zou verlopen. Het is fijn om iemand te hebben die je kunt vertrouwen en bij wie je je op je gemak voelt, zeker bij zoiets groots als het kopen van een huis. 
  •  Zorg dat je genoeg geld hebt. Dat klinkt voor de hand liggend, maar vergeet niet dat er veel extra kosten bij komen wanneer je een huis koopt. Denk bijvoorbeeld aan k.k., oftewel kosten koper. Deze kosten kun je niet bij je hypotheek zetten. Deze kosten moet je ook nog eens in één keer betalen. Maar denk ook aan de kosten die erbij komen tijdens de verhuizing of bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe gordijnen. Vergeet niet dat het kopen van een huis een lange termijn doel is. Veel van mijn vrienden hebben geld van hun ouders geleend, maar dat moet maar net kunnen. Het kost tijd om voldoende geld te sparen.
  •  Bedenk goed of je een huis wilt kopen. Het is niet altijd de beste keuze. Kijk of je er echt klaar voor bent en denk niet dat je een huis moet kopen omdat dat je volwassen zou maken.