Skip to main content

Amjad over de balans in zijn leven

By 01-11-2021november 24th, 2021Bewoners

In het leven van Amjad (29) zijn voornamelijk 3 thema’s aanwezig die hem in balans houden: studie, werk en sport. Hij is een ondernemer in hart en nieren en begon daarom aan de studie International Business Administration. Na zijn startup in Syrië koos hij voor online ondernemen. In zijn drukke leven vindt hij ook nog eens de tijd om 3 tot 5 keer per week te sporten. 

 Een hart voor ondernemen

Amjad zit in het 3e jaar van zijn studie International Business Administration. Hij wist al vroeg dat hij een eigen bedrijf wilde. Zijn vader is ook zakenman en Amjad trad al snel in zijn voetsporen. ‘’Mijn eerste startup was in Syrië. Je hebt daar niet veel nodig om voor jezelf te beginnen. Een vriend en ik verkochten onze dure telefoons en kochten er een aantal goedkopere voor terug. We huurden een plek en verkochten de telefoons. Met dat geld kochten we weer nieuwe telefoons en accessoires en zo bleef de zaak draaien.’’ Het runnen van zijn eigen zaak was goed te combineren met zijn opleiding. ’s Morgens volgde hij lessen op de universiteit en in de middagen en avonden verkocht hij telefoons. Amjad was vooral achter de schermen te vinden: plannen, managen, financiële zaken en onderhandelen met de leveranciers. ‘’Ik zie ondernemen als een spel waarin geld de beloning is, ik wil van dat spel mijn carrière maken. Ik wist dat als ik groter wilde worden met mijn bedrijf, ik meer kennis nodig had. Ik wilde een stevige basis hebben om op verder te bouwen.’’

Starten met je eigen business

Aan mensen die een eigen onderneming willen starten geeft Amjad maar al te graag advies: ‘’Doe je vooronderzoek, maar niet te lang. Achter sommige dingen kom je pas als je ermee bent gestart. Dus doe kort onderzoek, start je business en leer terwijl je doet. Blijf je bedrijf ontwikkelen en wees niet bang om risico’s te nemen.’’ Veel mensen zullen bij zo’n grote stap misschien overvallen worden door een gevoel van onzekerheid of angst, maar volgens Amjad is dit juist goed en kunnen deze gevoelens juist gebruikt worden om verder te komen. ‘’Het is normaal om bang te zijn. Als iemand je ooit verteld dat hij nooit bang is, moet je diegene niet geloven. Daarbij is angst in mijn ogen iets goeds, het is een teken dat je op het juiste pad zit. Het gaat er vooral om hoe je erop reageert. Denk je door je angst beter over de dingen na of ren je ervoor weg?’’.

E-commerce of traditioneel?

Dit jaar begon Amjad aan zijn minor in e-commerce en loopt nu stage bij Goods For Life. Hier leert hij over productonderzoek en data-analyse. Zelf wil Amjad ook een bedrijf in e-commerce. ‘’Het starten van een traditionele onderneming brengt veel meer risico’s met zich mee, je moet een plek huren en eventueel personeel in dienst nemen. Bij een online bedrijf heb je veel meer vrijheid. Je bouwt een website of laat hem bouwen en je hoeft geen plek te huren om je bedrijf te runnen. Je kiest een product uit om te verkopen en gaat onderzoeken of hier ook vraag naar is. Het voordeel van online ondernemen is dat je in één keer veel meer mensen bereikt.’’

Balans: Werk, Studie en Sport

Naast zijn studie werkt Amjad voor Temper, een online platform waar freelancers en zzp’ers klussen binnen de horeca en retail kunnen vinden. ‘’Ik vind het leuk dat ik steeds op verschillende plekken werk en dat ik zoveel mensen ontmoet. Ik zie veel van de stad en werk regelmatig in chique hotels.’’ Zijn vrije tijd spendeert hij graag in de sportschool of in het Rembrandtpark waar hij aan calisthenics doet. Op zijn zeventiende begon Amjad met bodybuilding en sindsdien is sporten een belangrijk onderdeel van zijn leven geworden. ‘’Het maakt niet uit welke veranderingen er in mijn leven plaatsvinden, sporten blijft een vast onderdeel van mijn routine. Het geeft me de balans en mentale kracht om te dealen met dagelijkse stress.’’

Rond een uur of 4, als hij klaar is met werken, begint Amjad aan zijn workout. Na een korte warming up doet hij wat krachttraining. Rustig bouwt hij de zwaarte van de oefeningen op. Of, wanneer hij in de sportschool staat, de zwaarte van de gewichten. ‘’Ik sport drie tot vijf keer per week, ook al is het maar een korte workout waarin ik soms alleen stretch. Op deze manier blijf ik consistent. Als je te streng bent voor jezelf, hou je het misschien een maand vol, maar daarna stop je. Als je flexibel bent en niet te snel resultaat verwacht, hou je het makkelijker vol.’’

Rising You

Daarnaast is Amjad elke maandag in klimhal Mountain Network te vinden waar hij samen met medestartblokker Jason zowel aan boulderen als klimmen doet. Tijdens de les mag er alleen Nederlands gesproken worden, omdat het zowel een klimles als een les in Nederlands is. ‘’Ik zag een flyer op Startblok voor dit initiatief genaamd Rising You. Het is vooral voor statushouders om elkaar te ontmoeten en tegelijkertijd Nederlands te leren, maar je bent welkom een niet-statushouder mee te nemen.’’ Amjad begon een jaar geleden met de lessen en is inmiddels een gevorderd klimmer. De nieuwe routes met kleinere grepen die verder uit elkaar liggen, dagen hem uit om meer kracht te ontwikkelen en zijn technieken te verbeteren. ‘’Ik hou ervan om dingen te doen die buiten mijn comfort zone liggen. Het geeft me een mindset om klaar te zijn voor veranderingen in mijn leven en om risico’s te nemen. Dat is wat ik zo leuk vind aan sporten, je wordt er niet alleen fysiek sterker van, maar ook mentaal.’’

Wonen op Startblok: een sociaal leven

Amjad woont al vanaf het begin (2016) op Startblok Riekerhaven. Ons sociale woonproject is zo ingericht dat er volop mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten. Toch kan het soms lastig zijn om je werk en sociale leven te combineren. ‘’Ik focuste me vooral op mijn werk en studie en ik ging nooit naar evenementen die hier werden georganiseerd. Ik had ook vooral vrienden buiten Startblok en na een lange dag vond ik het lekker om op de bank rustig bij te komen.’’ Op een gegeven moment besefte Amjad dat je juist als zakenman sociaal moet zijn om een netwerk op te bouwen en zo besloot hij om meer initiatief te nemen. Tijdens een project op de universiteit zette hij zijn eerste stappen om uit zijn schulp te kruipen. ‘’Ik kwam met ideeën voor de taakverdeling, maakte een WhatsAppgroep aan en benaderde iedereen persoonlijk. Later ben ik ook meer contact gaan zoeken op Riekerhaven. Ik ging meer naar evenementen en ik sprak mensen aan.’’ Sindsdien is Amjad anders naar zichzelf en zijn woonplek gaan kijken en heeft hij mooie herinneringen om op terug te kijken. ‘’Ik ben het concept en de mogelijkheden die het creëert heel erg gaan waarderen. Ik heb echt genoten van de avonden rond het kampvuur en het lasergamen. Ik heb daar goede vrienden gemaakt die mijn leven op een positieve manier hebben beïnvloed. Ik had nooit verwacht dat ik zulke sterke connecties met deze mensen zou krijgen.’’